- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.09.2021, 16:47)
- Răzvan Botea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum finanţează România deficitele altor state: băncile româneşti exportă 6 miliarde de euro capital
Activele externe nete ale băncilor din România, adică diferenţa dintre activele externe şi pasivele externe, aveau un surplus de circa 6 mld. de euro în iulie 2021, exces care reprezintă capital exportat, a arătat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţiei al Băncii Naţionale a României.
Urmărește
784 afișări
Cum finanţează România deficitele altor state: băncile româneşti exportă 6 miliarde de euro capital
În cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), Popa a spus că prin acest surplus România finanţează inclusiv deficitele bugetare al altor state.
„Avem un exces de depozite versus credite şi avem un exces de economisire bancară versus creditare bancară. Ce se întâmplă cu acest surplus? Acest surplus finanţează în general deficitul bugetar. Ce este mai rău este că ajunge să finanţeze şi deficitele bugetare ale altor state şi aici avem un indicator: activele externe nete ale sistemului bancar privat”, a spus Cristian Popa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Familiile ostaticilor americani în Israel cer eliberarea urgentă a acestora înainte de schimbarea administraţiei SUA
-
Donald Trump îl nominalizează pe fostul şef al spionajului pentru a conduce CIA
-
Donald Trump confirmă că Elon Musk va conduce un departament important al SUA
Practic, explică el, băncile comerciale din România împrumută în acest moment sectorul extern. Spre comparaţie, în iulie 2008, înaintea izbucnirii crizei financiare din acelaşi an, activele nete externe înregistrau un deficit de 16 mld. de euro, adică peste 80 de mld. de lei.
„Acum un deceniu aceste active externe nete ale sectorului bancar erau negative. Erau multe miliarde de euro pasive, deci băncile comerciale româneşti se împrumutau net de afară. Între timp, acestea au ajuns pe plus. Există un surplus de economisire bancară, iar acestea poate merge spre economia românească prin intermediul pieţei de capital.”
Surplusul activelor externe nete, care este în creştere faţă de iulie 2020, când era de 4,6 mld. euro (23 mld. lei), arată că sunt bani în România, care, preferabil, ar putea fi folosiţi pentru finanţarea economiei private. Cu toate acestea, se pot folosi şi pentru finanţarea deficitului bugetar intern.
„Putem spune că băncile comerciale locale împrumută net sectorul extern. Dacă în iulie 2021 aveam un surplus de 6,1 mld. de euro, deci băncile locale exportau 6 mld. capital, acum 12 ani, în iulie 2008, aveam un deficit de 16 mld. de euro. Asta ne arată că există capital, există bani în România care pot finanţa economia. Ideal este să finanţăm economia privată. Ok, finanţăm şi deficitul public, dar de ce să finanţăm şi deficitul public al altor state?”, a mai spus Popa.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Firma lui Silviu Prigoană, preluată ”ostil” de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului politician: ”Haideți să spunem adevărul”
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe