- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.09.2021, 16:47)
- Răzvan Botea
Cum finanţează România deficitele altor state: băncile româneşti exportă 6 miliarde de euro capital
Activele externe nete ale băncilor din România, adică diferenţa dintre activele externe şi pasivele externe, aveau un surplus de circa 6 mld. de euro în iulie 2021, exces care reprezintă capital exportat, a arătat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţiei al Băncii Naţionale a României.
Urmărește
784 afișări
Cum finanţează România deficitele altor state: băncile româneşti exportă 6 miliarde de euro capital
În cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), Popa a spus că prin acest surplus România finanţează inclusiv deficitele bugetare al altor state.
„Avem un exces de depozite versus credite şi avem un exces de economisire bancară versus creditare bancară. Ce se întâmplă cu acest surplus? Acest surplus finanţează în general deficitul bugetar. Ce este mai rău este că ajunge să finanţeze şi deficitele bugetare ale altor state şi aici avem un indicator: activele externe nete ale sistemului bancar privat”, a spus Cristian Popa.
Practic, explică el, băncile comerciale din România împrumută în acest moment sectorul extern. Spre comparaţie, în iulie 2008, înaintea izbucnirii crizei financiare din acelaşi an, activele nete externe înregistrau un deficit de 16 mld. de euro, adică peste 80 de mld. de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Traficul rutier este îngreunat pe mai multe şosele importante din România din cauza ceţii
-
Transnistria reduce întreruperile de curent, dar criza energetică persistă. Gazul rusesc rămâne miza conflictului
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
„Acum un deceniu aceste active externe nete ale sectorului bancar erau negative. Erau multe miliarde de euro pasive, deci băncile comerciale româneşti se împrumutau net de afară. Între timp, acestea au ajuns pe plus. Există un surplus de economisire bancară, iar acestea poate merge spre economia românească prin intermediul pieţei de capital.”
Surplusul activelor externe nete, care este în creştere faţă de iulie 2020, când era de 4,6 mld. euro (23 mld. lei), arată că sunt bani în România, care, preferabil, ar putea fi folosiţi pentru finanţarea economiei private. Cu toate acestea, se pot folosi şi pentru finanţarea deficitului bugetar intern.
„Putem spune că băncile comerciale locale împrumută net sectorul extern. Dacă în iulie 2021 aveam un surplus de 6,1 mld. de euro, deci băncile locale exportau 6 mld. capital, acum 12 ani, în iulie 2008, aveam un deficit de 16 mld. de euro. Asta ne arată că există capital, există bani în România care pot finanţa economia. Ideal este să finanţăm economia privată. Ok, finanţăm şi deficitul public, dar de ce să finanţăm şi deficitul public al altor state?”, a mai spus Popa.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe