Cum i-a afectat deprecierea leului pe cei care au credite în valută

Creşterea conjugată a cursului leu/euro şi a dobânzilor la lei pe piaţa monetară încarcă factura celor patru milioane de români care au luat credite.

Urmărește
772 afișări
Imaginea articolului Cum i-a afectat deprecierea leului pe cei care au credite în valută

Cum i-a afectat deprecierea leului pe cei care au credite în valută (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Clienţii persoane fizice care au luat credite de la bănci plătesc într-un an rate de circa 6 miliarde de euro, adică un sfert din totalul veniturilor încasate de populaţie din salarii şi pensii, potrivit calculelor efectuate de ZF. Serviciul datoriei, valoarea totală a ratelor plătite de populaţie în contul creditelor contractate, ajungea la 22% din veniturile disponibile la jumătatea anului 2010, potrivit celor mai recente date ale BNR. Cum veniturile salariale şi cele din pensii sunt de aproape 28 miliarde de euro anual, reiese că volumul ratelor la credite este de circa 6 miliarde de euro.

Efortul depus pentru plata ratelor a crescut în ultima perioadă mai ales pentru clienţii cu credite în valută având în vedere că leul a pierdut circa 2% din valoare numai în ultima lună, în timp ce deprecierea de la începutul anului ajunge la 3,5%.

Presiunea pe clienţii cu credite în valută este uriaşă în contextul în care din totalul de 6 miliarde de euro al ratelor plătite către bănci aproape 3,5 miliarde de euro sunt pentru împrumuturi în euro, dolari sau franci elveţieni.

Creditele în euro reprezintă peste 80% din împrumuturile în valută acordate populaţiei, iar deprecierea cu 3,5% a cursului de la începutul anului a încărcat cu peste 100 mil. euro factura anuală plătită de clienţii care au luat astfel de credite.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici