Cum poate găsi România soluţii de creştere economică, indiferent de ce se va hotărî la summitul crucial de vineri?

România, dependentă de zona euro din punct de vedere comercial şi bancar, urmăreşte timp de două zile ce decizii vor lua şefii de stat şi de guvern ai UE. Ce poate face ţara să-şi asigure creşterea independent?

Urmărește
292 afișări
Imaginea articolului Cum poate găsi România soluţii de creştere economică, indiferent de ce se va hotărî la summitul crucial de vineri?

Cum poate găsi România soluţii de creştere economică, indiferent de ce se va hotărî la summitul crucial de vineri? (Imagine: Shutterstock)

Astăzi se dă startul celui mai important summit din istoria Uniunii Euro­pene, reuniune a cărei miză este uriaşă pentru întreaga Europă, supravieţuirea zonei euro. Patru oficiali, analişti sau şefi de companii, au analizat ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert starea economiei româneşi şi cons­trucţia bugetului pe 2012 în condiţiile ten­siunilor din zona euro.

"Economia ro­mâ­nească este o anexă a Uniunii Europene. Nu avem cum să nu ne pese ce se întâmplă", a spus Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe.

Valentin Lazea, economist-şef al BNR, a spus că liderii UE fac acum ceea ce ar fi trebuit să facă în urmă cu doi trei ani, şi că cel mai probabil zona euro va supravieţui. "Paşii spre uniunea fiscală sunt întârziaţi pentru că Germania are o abordare principială corectă. Poţi să fii principial, dar dacă acest lucru te transformă în cineva care merge cu sabia în mână pe un morman de ruine, nu ai făcut nimic".

Investitorii, economiştii şi liderii celorlalte mari economii ale lumii se aşteaptă ca summitul să pună capăt seriei de acţiuni ezitante şi ineficiente cu care Europa a răspuns până acum crizei datoriilor suverane. Ezitările au permis propagarea crizei în sistemul bancar, culoar pe care România este extrem de vulnerabilă având în vedere că o mare parte din băncile locale sunt controlate de grupuri străine care, în faţa crizei, iau în considerare limitarea creditării, ceea ce ar avea efecte grave asupra economiei.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici