Cum recunoşti legumele şi fructele proaspete din pieţe şi din magazine. Sfaturi de la ANPC

De la etichetare şi până la observarea directă, consumatorii trebuie să fie foarte atenţi atunci când cumpără legume şi fructe proaspete, având în vedere că în sezonul cald astfel de produse sunt din abundenţă.

Urmărește
1071 afișări
Imaginea articolului Cum recunoşti legumele şi fructele proaspete din pieţe şi din magazine. Sfaturi de la ANPC

Cum recunoşti legumele şi fructele proaspete din pieţe şi din magazine. Sfaturi de la ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă atenţie maximă la comercializarea de legume şi fructe proaspete.

Astfel, ANPC a elaborat o serie de atenţionări necesare consumatorilor atunci când achiziţionează astfel de produse.

„Revenim cu recomandările noastre, cu privire la diverse elemente extrem de importante, menite să vă ajute să cumpăraţi legumele şi fructele pe care vi le doriţi, cu atât mai mult, cu cât apropierea sezonului cald va duce la o abundenţă a unor astfel de produse, atât de necesare unei hrane sănătoase. De la etichetare şi până la observarea directă, atenţia dumneavoastră vă poate ajuta să faceţi cele mai bune alegeri şi să achiziţionaţi vegetalele cele mai proaspete şi rentabile”, spune Sebastian Hotca, preşedintele ANPC.

Aşadar, consumatorii trebuie să ţină cont de următoarele aspecte: achiziţionaţi produsele numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate şi solicitaţi şi păstraţi bonul de casă, acolo unde este cazul, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, aceştia doresc să reclame calitatea produsului. Consumatorii sunt sfătuiţi să verifice, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (ex. aspect de mâzguit, prezenţa mucilagiilor, a mucegaiului etc), ale culorii (culoare modificată, pete), ale consistenţei sau integrităţii suprafeţei (prezenţa loviturilor) etc. O atenţie sporită trebuie să fie şi la preţ. ANPC îi sfătuieşte pe consumatori să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă.

De asemenea, trebuie citită cu atenţie eticheta de prezentare, atât la produsele comercializate în vrac, precum şi la cele ambalate. Eticheta trebuie să conţină următoarele elemente: denumirea produsului, ţara de provenieţă a acestuia, avertizări cu privire la existenţa unor substanţe cu care legumele sau fructele au fost tratate, inclusiv a fungicidelor (de tipul Imazalil sau Thiabendazol, cu care poate fi tratată coaja citricelor. În acest caz, coaja nu este destinată consumului uman, iar după decojire, mâinile trebuie bine spălate).

Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului sau a modificării cantităţii nete de produs, faţă de cel înscris pe etichetă, nu trebuie achiziţionate.

Consumatorii trebuie să acorde atenţie deosebită mijloacelor de măsurare (ex. cântare) ale căror indicaţii trebuie să fie vizibile. Acestea trebuie să fie verificate metrologic. La cântarul pieţei sau la cântarul supermarketului poate fi verificată cantitatea netă de produs achiziţionat. În cazul unor discrepanţe, trebuie informat comerciantul sau operatorul economic care a furnizat produsul, iar dacă nu veţi reuşi o soluţionare amiabilă cu operatorul economic, puteţi formula o sesizare pe site-ul www.anpc.ro, completând un formular de reclamaţie.

Totodată, trebuie să verifice consumatorii dacă este respectat regimul promoţiilor. În cazul pachetelor cu cantitate mai mare de o unitate de măsură (kg, bucată etc.), trebuie ca preţul acestora, comparativ cu cel al produsului unitar, să evidenţieze un avantaj financiar al achiziţionării pachetului, pentru consumator.

„Verificaţi, prin apreciere directă, calitatea sau calibrarea produselor. Cele de calitatea a I-a NU conţin lovituri, pete sau excrescenţe. Verificaţi elementele de identificare ale produselor, pentru a vedea dacă produsele comercializate ca fiind româneşti, nu sunt, de fapt, importate. Verificaţi gradul de prospeţime al produsului. Vă recomandăm să alegeţi achiziţionarea unor produse de acelaşi tip, de la producători locali, faţă de cele aduse de la distanţe mari, care pot fi deja depreciate. Vă recomandăm, ca înaintea consumării, să spălaţi bine, cu apă, din abundenţă, legumele sau fructele”, recomandă ANPC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
anpc,
fructe,
legume

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici