Cum să plăteşti pensii cu 3,6 milioane salariaţi în minus şi 2,2 milioane pensionari în plus?

În ultimii 20 de ani, România a pierdut 3,6 milioane de salariaţi, dar a câştigat 2,2 milioane de pensionari, ceea ce înseamnă că 3,6 milioane de oameni nu mai contribuie la buget, dar alţi 2,2 milioane vin cu cereri, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Cum să plăteşti pensii cu 3,6 milioane salariaţi în minus şi 2,2 milioane pensionari în plus?

Cum să plăteşti pensii cu 3,6 milioane salariaţi în minus şi 2,2 milioane pensionari în plus? (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Dacă bugetul pensiilor va trebui alimentat anul viitor de la bugetul de stat cu aproape 4 miliarde de euro, una dintre cauze este această dinamică socială pe care niciun guvern nu a ştiut să o oprească şi care s-a accentuat în ultimii ani, potrivit Ziarul Financiar.

Preşedintele Băsescu a criticat această stare de fapt, dar el este în fruntea României de şase ani şi nu poate afirma că nu a ştiut de situaţie. Măsuri de corectare ale deficitului de pensii nu au fost anunţate decât verbal şi doar recent, o lege care a stârnit un scandal imens în Parlament încearcă să îndrepte cumva lucrurile prin majorarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru toată lumea.

Acum lucrurile se răzbună, dar nimeni nu poate pretinde că nu a avut habar de capcana în care intrăm. Preşedintele susţine că a atras atenţia Guvernului, dar în mod concret el nu a făcut un efort mai mare decât de a vorbi pentru a corecta mai din vreme lucrurile

În 2009, deficitul bugetului de pensii a fost de 1,5 miliarde de euro, în acest an este preconizat la 1,7 miliarde de euro, iar anul viitor ar putea atinge chiar şi 4 miliarde de euro. Asta în vreme ce, doar anul trecut, numărul salariaţiilor - adică al celor care contribuie la bugetul de stat - s-a redus cu aproape 400.000, iar anul acesta declinul pe piaţa muncii continuă.

În ultimii ani, după o majorare puternică a punctului de pensie, cheltuielile au ajuns mai mari decât veniturile care se strâng la fondul de pensii. Acum bugetul de stat trebuie să alimenteze bugetul deficitar al pensiilor.

În chiar perioada în care Traian Băsescu a condus ţara salariul mediu net pe economie a crescut mai încet decât pensia. Dacă în primul an de mandat al lui Traian Băsescu pensia medie creştea cu 15%, salariul mediu net a crescut cu 12%. Un an mai târziu, pensiile creşteau cu 22%, iar salariile medii cu 17%, pentru ca, în 2007, pensiile să avanseze cu 30%, iar salariile cu 19%.

Într-adevăr, în 2007, pensiile au avansat puternic. Numărul de pensionari s-a menţinut constant, în anii următori, la peste 5,7 milioane de persoane, în vreme ce, cu o creştere în 2007 şi 2008, numărul salariaţilor se învârte de ani de zile în jurul cifrei de 4,5 milioane. Salariile majorate din sectorul public au adus o îmbunătăţire considerabilă cifrei salariului mediu pe economie. Evoluţia cheltuielilor cu personalul, în sectorul bugetar, care a depăşit anul trecut 11 miliarde de euro, spune totul.

Preşedintele Băsescu afirmă acum că de vină pentru ce se întâmplă în economie este perioada 2007-2008 când liberalii, care scoseseră PD din guvern, au guvernat singuri şi au dat drumul la robinetul cu bani. Însă salariile şi pensiile au crescut şi înainte când Traian Băsescu era în relaţii bune cu fostul premier Tăriceanu şi au continuat să crească şi după ce premier nu a mai fost Tăriceanu, ci Boc.

Şeful statului conduce ţara de şase ani şi nu poate spune că nu a fost prezent la tot ce se întâmplă pe scena politică. Înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, şeful statului se lăuda cu chiar perioada 2007-2008, o perioadă de puternic avânt economic, pe care acum o critică.

"În perioada 2004-iulie 2009 s-a realizat o consistentă creştere a salariilor şi pensiilor. Astfel, salariul mediu brut a crescut de la 818 lei la 1.901 lei, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut", a spus preşedintele.

Era chiar perioada în care Băsescu se pregătea să atace un al doilea mandat prezidenţial. Era perioada în care preşedintele ar fi trebui să-l atenţioneze pe premierul Boc că trebuie luate măsuri dure
de reformă. 2009 a fost un an pierdut pentru că nu s-a făcut reforma instituţiilor publice. Era vremea în care Băsescu şi Boc dădeau asigurări că pensiile şi salariile vor fi plătite indiferent ce ar fi. A fost perioada în care pensiile au continuat să crească.

Preşedintele Băsescu a fost martorul tuturor acestor lucruri, aşa cum este de şase ani de când conduce România. La preluarea mandatului, la începutul lui 2009, Boc a anunţat măsuri dure de reformă. Dar restructurarea agenţiilor guvernamentale a fost decisă abia în august şi realizată abia anul acesta.

Ce mai constată Traian Băsescu? Că la începutul lui 2010 în instituţiile publice locale cheltuielile au crescut cu 20% şi că, în ciuda crizei şi a deciziei guvernului de a merge pe măsuri de austeritate, s-au dat sporuri şi al 13-lea salariu.

Dacă lucrurile merg prost acum niciunul dintre cei care au guvernat nu se poate deroba de răspundere. Se întâmplă pentru că sau luat decizii politice greşite, că pensiile au fost majorate când nu trebuia sau că primul anunţ pe care l-a făcut Emil Boc la preluarea mandatului a fost acela că CAS se majorează.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici