Cum se fabrică iPhone-ul: Copii de 13 ani muncesc 16 ore pe zi şi sunt plătiţi cu 70 cenţi/ora

Preţurile mici ale iPhone-ului şi iPad-ului în SUA şi superprofiturile Apple sunt posibile numai pentru că aceste gadgeturi sunt construite prin practici considerate ilegale în America. Mai mult, cei care fabrică aceste aparate nu apucă să vadă niciodată produsul finit şi nici măcar nu şi-l pot permite.

Urmărește
1245 afișări
Imaginea articolului Cum se fabrică iPhone-ul: Copii de 13 ani muncesc 16 ore pe zi şi sunt plătiţi cu 70 cenţi/ora

Cum se fabrică iPhone-ul: Copii de 13 ani muncesc 16 ore pe zi şi sunt plătiţi cu 70 cenţi/ora (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Săptămâna trecută, cei de la "This American Life" au realizat o emisiune specială în care au prezentat practici incredibile legate de fabricarea produselor Apple. Iată câteva dintre ele:

- oraşul Shenzhen din China este locul unde aceste dispozitive iau naştere. Acum 30 de ani, Shenzhen era numai un sat mic. Acum este un oraş cu 13 milioane de locuitori, mai mare ca New York-ul.

- Foxconn, una dintre companiile care construiesc iPhone-uri şi iPad-uri, dar şi alte produse pentru diverse companii de electronice, are o fabrica în Shenzhen, cu 430.000 de angajaţi.

- sunt 20 de cafenele la Foxconn Shenzhen, care servesc 10.000 de oameni zilnic.

- unul dintre angajaţii intervievaţi de jurnalistul Mike Daisey, în afara fabricii păzite de gardieni cu arme, este o copilă de numai 13 ani. Ea lustruieşte sticla a mii de noi iPhone-uri în fiecare zi. Fata a povestit că cei de la Foxconn nu verifică vârsta angajaţilor. Sunt inspecţii din când în când, dar şefii ştiu când sunt programate, aşa că nu sunt luaţi pe nepregătite. Şi înainte ca inspectorii să-şi facă simţită prezenţa, oficialii Foxconn înlocuiesc muncitorii tineri cu cei bătrani.

Citeşte mai multe despre cum se fabrică iPhone-ul pe www.incont.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici