- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum se încălzeşte România, al doilea cel mai mare producător de gaze din UE, în cea mai complicată iarnă? Indiferent de sursă, factura creşte
Lemnul rămâne cea mai importantă sursă de căldură pentru România, arată cele mai recente statistici guvernamentale, într-o ţară care alege să stea la mâna importurilor de gaze ruseşti cu gazul propriu din Marea Neagră blocat.
Cum se încălzeşte România, al doilea cel mai mare producător de gaze din UE, în cea mai complicată iarnă? Indiferent de sursă, factura creşte
Potrivit statisticilor disponibile, aşa cum sunt ele incluse în proiectul de Strategie Energetică 2020-2030, cu persectiva anului 2050, România are un total de 8,5 milioane de locuinţe, din care sunt locuite efectiv 7,5 milioane.
„Dintre acestea, cca. 4,2 milioane sunt locuinţe individuale, iar circa 2,7 milioane de locuinţe sunt apartamente amplasate în blocuri de locuit (condominiu). Doar 5% dintre apartamente sunt modernizate energetic prin izolare termică”, se arată în proiectul menţionat. Mai departe, din totalul locuinţelor, numai 1,2 milioane sunt racordate la sisteme centralizate de încălzire, jumătate dintre acestea fiind în Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Capitala deja a început să se confrunte cu probleme pe zona de apă caldă, semn că va urma încă o iarnă dificilă pentru cel mai mare hub economic al României.
„O treime din locuinţele României (aproape 2,5 mil.) se încălzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar şi sobe cu randamente extrem de scăzute (cel puţin 250.000 de locuinţe).
Aproximativ 3,5 mil. locuinţe (marea majoritate în mediul rural) folosesc combustibil solid – majoritatea lemne, dar şi cărbune –, arse în sobe cu randament foarte scăzut. Restul locuinţelor sunt încălzite cu combustibili lichizi (păcură, motorină sau GPL) sau energie electrică. Peste jumătate dintre locuinţele din România sunt încălzite parţial în timpul iernii”, mai arată Strategia Energetică a României.
Potrivit însă informaţiilor de la începutul acestui an furnizate de ENGIE România, cel mai mare distribuitor de gaze naturale, ponderea locuinţelor conectate la reţeaua de gaze a crescut, în contextul în care numărul acestora a ajuns la circa 3,9 de milioane de puncte de consum.
Indiferent de opţiune însă, costurile pentru încălzire vor creşte semnificativ în iarna aceasta. Astfel, facturile la gaze se vor dubla pe fondul creşterii galopante a preţului gazelor, iar lemnul este cu 30% mai scump decât anul trecut, asta în cazul în care pot fi găsite cantităţile necesare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36