„Faţă de anii anteriori, am observat mai multe schimbări la nivel de top management, având în vedere că am avut 10-15 proiecte de recrutare la nivel de general manager. Mulţi au plecat pentru că au apărut alte oportunităţi sau pentru că au fost rechemaţi în ţările din care proveneau”, este de părere Mihaela Damian, unul dintre cei mai cunoscuţi head-hunteri de pe piaţa locală, care conduce în prezent firma de executive search SpenglerFox, parte a grupului irlandez Grafton. Cele mai multe schimbări la nivel de top management au fost în sectoare precum bunuri de larg consum, în servicii financiare sau în construcţii şi real estate.
Faţă de ediţia de anul trecut, numărul de manageri nou-intraţi în anuar a crescut cu 40 de persoane.
Peste 260 dintre cei mai importanţi oameni din businessul autohton sunt expaţi, cei mai mulţi dintre aceştia (51) aflându-se la conducerea băncilor străine de pe piaţa locală şi în sectorul bunurilor de larg consum, unde aproape 40 de executivi sunt de origine străină.
„Salariile lunare pe care le primesc românii aflaţi la conducerea acestor companii variază între 5.000 şi 10.000 de euro, iar cele ale expaţilor încep de la 8.000- 9.000 de euro şi pot ajunge până la 20.000 de euro pe lună. La acestea, se adaugă bonusul care variază între 20 şi 30% din salariul brut anual al executivului plus alte beneficii”, mai spune Mihaela Damian.
Companii precum Orange, Vodafone, PepsiCo sau Porsche sunt doar câteva dintre multinaţionalele care, deşi au o prezenţă locală de mult timp, au preferat să înlocuiască expaţii aflaţi la conducerea filialelor locale cu alţi expaţi.
Află cine sunt cei mai importanţi oameni de business pe www.zf.ro