- Home
- Economic
- (26.07.2024, 08:58)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum sunt răsplătite medaliile cucerite la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: de la premii în maşini şi apartamente până la vaci şi scutiri
Pentru sportivii care vor urca pe podium la Paris 2024, fiecare ţară participantă a pregătit premii care variază.
Urmărește
1678 afișări
Cum răsplăteşte fiecare ţară medaliile cucerite la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: de la premii în vaci la apartamente
România are prevăzut în lege cuantumul premiilor. Însă, după fiecare participare, Guvernul, oricare a fost el, a decis să dubleze premiile medaliaţilor. Şi nu doar ale lor. După Jocurile de ala Tokyo, primele 6 poziţii au primit sume dublate, după cum urmează:
locul 1 - 140.000 euro (faţă de 70.000 euro),
locul 2 - 112.000 euro (faţă de 56.000 euro),
locul 3 - 84.000 euro (faţă de 42.000 euro),
locul 4 - 56.000 euro (faţă de 28.000 euro),
locul 5 - 42.000 euro (faţă de 21.000 euro),
locul 6 - 28.000 euro (faţă de 14.000 euro).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin a avertizat că va ataca NATO dacă Ucraina folosește rachete occidentale. Cum este afectată România de decizia administrației Biden
-
Nicuşor Dan, apel pentru candidat unic de dreapta la prezidenţiale
-
Prima reacţie a Kremlinului la decizia privind rachete cu rază lungă de acţiune: SUA pun gaz pe foc
-
Percheziţii în vestul României într-un dosar de spălare de bani
Cât valorează un aur olimpic la actuala ediţie? Pentru un atlet, medalia este ceva nepreţuit, dar Comitetele Olimpice locale sau guvernele fiecărei naţiuni sunt cele care stabilesc o valoare monetară. În Statele Unite, ţară care este încă o dată candidată la dominaţia generală pe medalii (se va lupta cu China), aurul se plăteşte cu 35.000 de euro (echivalentul sumei în dolari), argintul - cu 21.000, iar bronzul - cu 14.000.
Cifre semnificativ mai mici decât în alte ţări. De exemplu, Spania scrie un cec de 94.000 de euro pentru campionii săi olimpici, o sumă apropiată de ceea ce vor primi sportivii grecii, iar gazdele franceze - 80.000.
Apoi, sunt federaţii, mai ales cele cu şanse mai mici de a câştiga o medalie, care plătesc sume foarte mari pentru primul loc la Olimpiadă: 200.000 de euro în Serbia, 186.000 de euro în Maroc, 167.000 în Lituania, 144.000 în Ungaria, 116.000 în Ucraina, 100.000 în Kosovo. Italia plăteşte astfel: 180.000 de euro brut pentru aur, 90.000 pentru argint şi 45.000 pentru bronz.
Niciun ban la britanici, suedezi şi la norvegieni
În schimb, Marea Britanie, o altă naţiune care se laudă cu un număr mare de medalii la fiecare participare, nu va acorda nicio recompensă sportivilor săi, aceeaşi alegere făcută şi de Suedia şi de Norvegia.
În momentul de faţă, clasamentul special al premiilor este condus de Hong Kong, care va oferi puţin sub 700.000 de euro pentru un aur olimpic. Recordul, însă, este doar temporar, având în vedere că Arabia Saudită nu a anunţat încă recompensa pentru sportivii care vor lua medalii.
Dar, este uşor de imaginat că acestea sunt sume nebuneşti, precum a fost cea plătită karateka-ului saudit Tereg Hamedi pentru câştigarea unui argint istoric la Tokyo: 1,2 milioane de euro.
Nici Singapore nu se zgârceşte, deoarece va aloca 650.000 euro pentru aur, 325.000 pentru argint şi 162.000 pentru bronz. A treia treaptă a podiumului provizoriu revine Taiwanului care, pe lângă donarea de 550.000 de euro de medalie de aur, va plăti un salariu lunar pe viaţă (rentă) de aproximativ 3.700 de euro celui sau celei care va reuşi să câştige cea mai preţioasă medalie.
Apoi, sunt federaţiile mai originale, care vor acorda premii cu adevărat speciale. Cea indoneziană, de exemplu, va oferi vaci medaliaţilor săi. O iniţiativă care o va copia pe cea din 2021, de la ediţia japoneză. Campioanele olimpice la badminton, Greysia Polii şi Apriyani Rahayu, au primit cinci vaci, o casă nouă, un restaurant şi un premiu în jur de 350.000 de dolari în numerar după victoria de la Tokyo.
Austria mizează pe monede lansate în 1989
De asemenea, Austria nu duce lipsă de imaginaţie şi va oferi câştigătorilor săi câteva monede filarmonice în dar, numite în onoarea celebrei orchestre Filarmonicii din Viena.
Un obiect cu o mare valoare simbolică şi economică, având în vedere că acestea sunt moşteniri de aur de mare preţ. Pentru a obţine aceste obiecte preţioase de colecţie la o licitaţie, 18.000 de euro nu sunt de ajuns.
Lansată pentru prima dată în 1989 de Monetăria Austriacă, această monedă este apreciată de pasionaţii de numismatică pentru frumuseţea şi puritatea ei.
Sportivii bărbaţi din Coreea de Sud vor avea însă o motivaţie suplimentară la Paris: să încerce să obţină scutirea de la înrolarea militară obligatorie. Pentru asta trebuie să câştige titlul olimpic. În acest fel, cariera lor nu va fi întreruptă pentru cele 18 luni obligatorii pentru toţi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 28 de ani.
Polonia este şi ea darnică. Pe lângă un premiu în bani, campionii olimpici vor primi un diamant, un voucher de călătorie pentru două persoane în valoare de aproximativ 23.000 de euro, un tablou pictat de artişti locali şi un apartament cu două dormitoare în zona metropolitană a Varşoviei.
O maşină greu de câştigat în Malaezia
Imobiliarele par a fi un sector foarte atractiv pentru sportivi şi din alte regiuni. Ministerul Culturii şi Sportului din Kazahstan va oferi şi apartamente de diferite dimensiuni în baza medaliei câştigate: un apartament cu trei camere pentru aur, un apartament cu două camere pentru argint şi o garsonieră pentru bronz.
Pentru medaliaţi, federaţia din Malaezia s-a gândit la ceva mai mobil: o maşină de fabricaţie străină. Dar nu va fi uşor de câştigat, având în vedere că, de la Melbourne 1956 până la ultima ediţie de la Tokyo, niciun sportiv din Malaezia nu a câştigat un aur, doar 8 medalii de argint şi 5 medalii de bronz pentru sportivii veniţi de la Kuala Lumpur.
De la această ediţie a Jocurilor, World Athletics a introdus ceva nou, menit să scrie istorie: un premiu în bani de aproximativ 46.000 de euro pentru campionii olimpici. Este pentru prima dată când o federaţie internaţională oferă bani pentru sportivi. O iniţiativă care va fi extinsă la toţi medaliaţii de la Los Angeles 2028.
Un premiu dublu va fi posibil şi pentru sportivii indieni care, pe lângă faptul că vor primi 110.000 de euro de la Comitetul Olimpic, vor vedea şi un cec de aproximativ 83.000 de euro emis de Guvernul din New Delhi în cazul victoriei la Jocurile Olimpice. .
Citește pe alephnews.ro: NY Times: Biden dă acordul Ucrainei să folosească ATACMS. Rachetele cu rază lungă pot lovi 300km în Rusia
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum a reacționat Mama Geta, după ce Culiță Sterp s-a căsătorit cu Daniela, fără să își invite familia
CANCAN.RO
Iuliana s-a stins din viață, la numai 30 de ani, în ITALIA. Întreaga comunitate din Centallo, Piemont, îndurerată de dispariția româncei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe