Cum vă afectează scăderea burselor pensia?
Rezultatul este teoretic şi nu ia în calcul achiziţiile sau vânzările de acţiuni derulate de fond în perioada analizată. Pierderea arată scăderea valorii portofoliului de acţiuni în cele trei luni, nefiind o pierdere propriu-zisă.
Evoluţia negativă a acţiunilor din portofoliu a determinat însă şi scăderea valorii unităţii de fond faţă de finele lunii iunie. Astfel, dacă la 30 iunie, o unitate a fondului de pensii ING valora 15,54 lei, la 30 septembrie, aceeaşi unitate valora cu 2,17% mai puţin, adică 15,21 lei.
Astfel, dacă cineva ar ieşi la pensie acum ar avea o pensie cu 2% mai mică decât la 30 iunie, deoarece suma pe care cei care cotizează la aceste fonduri de pensii administrate privat le vor primi când vor ieşi la pensie sunt direct legate de valoarea unităţilor de fond.
Cum se transmit scăderile de pe bursă în valoarea unităţilor fondurilor de pensii
Trimestrul al treilea a fost dezastruos pentru pieţele de capital din Europa, bursele din Germania şi franţa pierzând circa 25%, în timp ce Austria a scăzut cu aproape 30%. Polonia şi România au rezistat ceva mai bine, pierzând doar 21%.
Aceste scăderi s-au văzut imediat şi în portofoliile fondurilor de pensii, care au înregistrat primele scăderi ale valorii activului net unitar (VUAN) de la lansare, în toamna lui 2008.
Citeşte mai multe despre cum afectează scăderea burselor pensia pe www.zf.ro