Cumpărăturile de sărbători se pot transforma în dependenţă: cum recunoaştem semnele
- Peste jumătate dintre oameni fac cumpărături impulsive de Crăciun, dependenţă care poate deveni la fel de periculoasă ca alcoolismul. T
- Tinerii sunt cei mai vulnerabili la cumpărăturile online, însă experţii recomandă soluţii simple: folosirea banilor cash şi un jurnal al cheltuielilor.
Cumpărăturile de sărbători se pot transforma în dependenţă: cum recunoaştem semnele
Un studiu recent realizat de compania financiară Bankrate arată că peste 54% dintre americani au făcut cel puţin o achiziţie impulsivă în perioada sărbătorilor din 2023.
Stefania Carnevale, psiholog şi psihoterapeut, spune, pentru Repubblica, că perioada Crăciunului este deosebit de riscantă deoarece cheltuielile mari sunt acceptate social, iar pentru unele persoane poate fi şi un moment dificil din punct de vedere emoţional.
Dependenţa de cumpărături se manifestă prin gânduri intruzive şi comportamente incontrolabile, unde important devine actul cumpărării în sine, nu obiectul achiziţionat. Persoanele afectate cheltuiesc frecvent peste posibilităţi, cumpără lucruri inutile şi simt vinovăţie după achiziţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marina SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană, ca punct logistic pentru operaţiunile din zona arctică unde patrulează submarinele ruseşti
-
Şefa FMI: Ameninţarea tarifelor impuse de Trump sporeşte incertitudinea economică globală
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
Experţii avertizează că dependenţa de cumpărături poate crea un cerc vicios la fel de periculos ca alcoolismul - după cheltuirea excesivă apare vinovăţia şi frustrarea, care duc la noi impulsuri de a cumpăra pentru a ameliora starea emoţională negativă.
Principalele semne de alarmă includ tensiune şi anxietate înainte de cumpărare, sentimente de vinovăţie după achiziţii, cumpărarea frecventă de lucruri neutilizate, achiziţii făcute doar pentru oferte limitate sau cumpărături folosite ca mecanism de îmbunătăţire a stării emoţionale.
Deşi dependenţa de cumpărături începe să se manifeste în adolescenţă, ea atinge vârful în jurul vârstei de 35-40 de ani. Tinerii sunt cei mai vulnerabili din cauza expunerii constante la lumea digitală, cumpărături online şi strategii de marketing emoţional, riscul fiind şi mai mare pentru persoanele care suferă de anxietate, depresie sau au o stimă de sine scăzută.
Specialiştii recomandă patru strategii principale pentru controlul cumpărăturilor compulsive: folosirea banilor cash pentru o mai bună percepţie a cheltuielilor, un jurnal al cheltuielilor, realizarea unor liste cu nevoi reale versus dorinţe şi stabilirea unui buget săptămânal sau lunar.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO