Cupru Min nu va mai fi listat la bursă, ci integrat într-o companie naţională a cuprului

Cupru Min nu va mai fi listată la bursă ci va fi inclusă într-o companie naţională a cuprului, alături de Minvest Deva şi Moldomin, a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Urmărește
460 afișări
Imaginea articolului Cupru Min nu va mai fi listat la bursă, ci integrat într-o companie naţională a cuprului

Cupru Min nu va mai fi listat la bursă, ci integrat într-o companie naţională a cuprului (Imagine: Shutterstock)

"Listarea Cupru Min se amână (...). Viitoarea companie naţională a cuprului va trebui să dezvolte şi activitatea siderurgică, pe lângă cea extractivă. Va trebui nu dor să vândă materie primă, ci şi să o prelucreze", a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Niţă, după ce a anunţat că pleacă de la conducerea instituţiei.

Din această companie ar urma să facă parte Cupru Min Abrud, Minvest Deva şi Moldomin, a afirmat Niţă într-o conferinţă de presă.

Niţă afirma în luna mai că producătorul de cupru va fi listat la bursă anul viitor.

Cupru Min deţine circa 60% din rezervele de cupru ale României. Producţia Cupru Min a depăşit în primele nouă luni cantitatea bugetată, iar compania a înregistrat un profit brut de 8,13 milioane lei, în creştere cu 13%.

Niţă a adăugat că "este în lucru" un proiect privind crearea unei companii naţionale a cuprului care, după ce va fi înfiinţată, ar urma să atragă un investitor privat care să investească într-o unitate siderurgică de prelucrare a cuprului.

Investiţia într-o unitate siderurgică ar urma să fie făcută de un partener străin. O fabrică siderurgică cu o capacitate anuală de prelucrare de 100.000 de tone ar presupune o invesiţie de 200 milioane de euro, a mai spus Niţă.

Cupru Min a bugetat pentru acest an un profit brut de 7,2 milioane lei, cu 40% mai mic faţă de 12 milioane lei anul trecut. Profitul net al producătorului de cupru a fost în 2013 de 7,9 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Producătorul de cupru a fost scos la vânzare în 2012, cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu câştigătorul licitaţiei.

După eşecul privatizării, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern să caute un investitor cu care să se asocieze pentru a finanţa activitatea Cupru Min. Investitorul, trader sau producător din domeniu, urma să contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

Statul a încercat anul trecut să vândă concentratul de cupru al Cupru Min, însă nu a primit nicio ofertă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici