- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul a crescut nesemnificativ în prima oră a şedinţei, la 4,0880 - 4,0905 lei/euro
Cursul de schimb a crescut nesemnificativ, cu 0,05 bani, în prima oră a şedinţei, la 4,0880 - 4,0905 lei/euro, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare, aprobarea ultimei evaluări a acordului stand-by cu România de către board-ul FMI fiind anticipată de piaţă şi inclusă deja în cotaţii.
Chiar la deschidere rata de schimb a scăzut uşor, cu 0,15 - 0,2 bani, sub nivelul de vineri, la 4,0860 - 4,0880 lei/euro, faţă de 4,0875 - 4,0900 lei/euro.
Ulterior, paritatea a revenit pe creştere, astfel că în jurul orei 10:00, băncile comerciale cotau euro la 4,0880 - 4,0905 lei/euro.
"Temperarea aprecierii leului din ultimele zile se pare că a fost stopată de corecţiile înregistrate luni de bursele din Asia, însă deprecierea este nesemnificativă. Variaţii foarte uşoare sunt înregistrate şi de monedele statelor din regiune. Aprobarea ultimei evaluări a acordului FMI cu România nu a adus nicio surpriză, astfel că nu a influenţat piaţa. Era ceva de aşteptat, astfel că jucătorii nu au reacţionat", a afirmat un dealer.
Majoritatea burselor din Asia au scăzut luni, cu până la 0,6%.
Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a şaptea şi ultima evaluare a acordului stand-by cu România, bazată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum şi termenii viitoarei înţelegeri, de tip preventiv, care începe la 31 martie.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat la finalul săptămânii trecute, pentru MEDIAFAX, că aprecierea leului este un vot de încredere dat de investitorii străini, în condiţiile în care fluxurile de capital sunt mai degrabă orientate către România decât din interiorul ţării spre exterior.
Anterior, viceguvernatorul BNR Cristian Popa afirma că întărirea monedei naţionale este determinată de piaţă şi corespunde fundamentelor economice, contribuind la controlul inflaţiei.
Dealerul a menţionat că volumele de valută tranzacţionată pe piaţa locală sunt reduse, iar jucătorii străini nu îşi fac simţită prezenţa în piaţă, operaţiunile fiind realizate între băncile locale.
Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut pentru a patra şedinţă consecutiv, la 4,0881 lei/euro, şi a atins astfel cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. O rată mai redusă decât cea de vineri a fost afişată de banca centrală la 30 martie 2010, când euro a fost cotat la 4,0729 lei. Paritatea de vineri este cu 1,39 bani sub cursul oficial de joi, de 4,1020 lei/euro.
Dobânzile practicate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au crescut uşor la 4,25% - 4,75%, după ce vineri au fost de 4,01% - 4,51%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024