- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul a crescut uşor în prima oră a şedinţei de luni, la 4,2065 - 4,2075 lei/euro
Cursul de schimb a crescut uşor, cu 0,1 - 0,15 bani, în prima oră a şedinţei interbancare de luni, la 4,2065 - 4,2075 lei/euro, deprecierea fiind în linie cu cea a valutelor din regiune, în contextul aversiunii pronunţate la risc a investitorilor şi majorării cotaţiilor petrolului.
În primele minute, cotaţiile au scăzut 0,15 - 0,2 bani, la 4,2030 - 4,2050 lei/euro, însă pentru scurt timp. Ulterior, cotaţiile au revenit uşor peste nivelul de la finalul sesiunii de vineri, de 4,2050 - 4,2065 lei/euro.
Astfel, în jurul orei 10:00, băncile comerciale cotau euro la 4,2065 - 4,2075 lei, însă volumele de tranzacţionare erau reduse.
"Şi valutele din regiune se depreciază, cu 0,2%, ca urmare a creşterii preţului petrolului şi a temerilor privind izbucnirea unui război civil în Libia", a comentat un dealer.
Economiile emergente sunt considerate mai senzitive la variaţiile cotaţiilor internaţionale ale petrolului, întrucât preţul combustibililor sunt încorporate într-o pondere mai mare în costul final al produselor realizate în aceste ţări.
Pe pieţele asiatice, Preţul petrolului WTI (West Texas Intermediate), de referinţă în SUA, a crescut luni cu peste doi dolari, la 106 dolari pe baril, din cauza temerilor generate de războiul civil din Libia, investitorii fiind atenţi şi la Arabia Saudită.
În acelaşi timp, cotaţia petrolului Brent a urcat luni cu 1,31 dolari, la 117,28 dolari pe baril, cu doi dolari sub maximul acestui an şi al ultimilor doi ani şi jumătate, de 119,79 dolari pe baril, atins pe 24 februarie. Diferenţa dintre cotaţia de referinţă pe piaţa americană şi preţul petrolului Brent s-a restrâns la circa 11 dolari, de la peste 15 dolari săptămâna trecută.
Ministrul Energiei din Qatar a declarat luni că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol evaluează situaţia de pe piaţa ţiţeiului şi ar putea convoca o reuniune ad-hoc, însă a adăugat că nu există o deficienţă de ofertă.
Arabia Saudită s-a angajat deja să acopere orice deficienţe cauzate de întreruperea exporturilor din Libia. Regatul produce circa nouă milioane de barili pe zi şi are capacitate în rezervă de încă 3,5 milioane barili pe zi, au declarat săptămâna trecută pentru Reuters surse oficiale saudite.
Cel mai mare exportator de petrol din lume nu este însă ferit de tensiunile care au cuprins de la începutul acestui an Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Şiiţii, minoritari în Arabia Saudită, au organizat săptămâna trecută mici demonstraţii în Provincia de Est, determinând clerul să interzică protestele.
Până la jumătatea săptămânii trecute, moneda naţională s-a apreciat susţinut, în sens contrar evoluţiei de pe pieţele vecine, iar dealerii susţin că BNR a intervenit indirect în piaţă pentru a tempera prin curs presiunile inflaţioniste provenite din majorarea cotaţiilor la petrol.
Banca Naţională a României (BNR) a publicat vineri un curs de referinţă cu 1,11 bani mai mare, de 4,2127 lei/euro. În sesiunea de joi, referinţa a fost de 4,2016 lei/euro, minimul de la începutul lunii iunie 2010.
Randamentele practicate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au scăzut uşor, la 5% - 5,5%, după ce vineri au fost de 5,11% - 5,61%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO