Cursul a închis şedinţa în stagnare, deşi în prima parte a zilei s-a depreciat uşor

Cursul de schimb a încheiat şedinţa de miercuri în stagnare, la 4,1055 - 4,1075 lei/euro, după ce în a doua parte a zilei a recuperat corecţia înregistrată în primele ore, iar aprecierea este pusă de dealeri pe seama întăririi euro în raport cu dolarul.

Urmărește
5 afișări

La deschiderea şedinţei de miercuri, băncile au afişat cotaţii de 4,1110 - 4,1130 lei/euro, cu 0,55 bani peste paritatea de la închiderea şedinţei precedente, de 4,1055 - 4,1070 lei/euro.

În prima parte a zilei cererea de euro a urcat cotaţiile treptat până la un maxim de 4,1190 lei/euro.

În jurul orei 13:00, când Banca Naţională a României (BNR) anunţă cursul de referinţă, euro era cotat la 4,1107 - 4,1130 lei.

Ulterior, în a doua parte a şedinţei, monedele statelor din regiune au început să se aprecieze uşor, ca urmare a întăririi euro în raport cu dolarul. Mişcarea a fost urmată şi de leu, astfel că paritatea a revenit la nivelul de la finalul sesiunii de marţi, respectiv la 4,1055 - 4,1075 lei/euro.

"Aprecierea leului a fost determinată de mişcarea monedelor din regiune, ca urmare a deprecierii dolarului. Este posibil ca ştirile privind programul de salvare a Portugaliei să fi dus la un apetit mai ridicat la risc al jucătorilor, dar la aprecierea euro este posibil să fi contat şi unele aşteptări de majorări ale dobânzii de către Banca Centrală Europeană", a afirmat un dealer.

Euro a atins miercuri cel mai ridicat nivel faţă de dolar după decembrie 2009, în urma speculaţiilor că preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, va semnala noi majorări ale dobânzii cheie, după şedinţa de politică monetară de joi.

Dealerul a adăugat că emisiunea de obligaţiuni în euro pe care Ministerul Finanţelor Publice a vândut-o miercuri nu a avut un efect notabil în piaţă, întrucât investitorii se aşteptau ca operaţiunea să fie suprasubscrisă.

Finanţele s-au împrumutat cu 939,2 milioane de euro prin emiterea de titluri de stat în valută cu scadenţă la trei ani, pe piaţa internă, cu 56% mai mult decât valoarea anunţată. Obligaţiunile au un randament de 4,89% pe an, uşor mai ridicat decât la emisiunea precedentă, din noiembrie 2010.

Subscierile băncilor au depăşit valoarea indicativă de peste două ori, cumulând 1,247 miliarde euro, sumă apropiată de cea eliberată de BNR în piaţă (1,3 miliarde euro) la sfârşitul lunii martie.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pe plan regional zlotul se aprecia cu 0,3%, iar forintul se întărea cu 0,45% în raport cu euro.

Cursul de referinţă anunţat miercuri de BNR, de 4,1127 lei/euro, a fost cu 0,54 bani peste rata publicată marţi şi, totodată, a reprezentat un nou nivel maxim al ultimelor trei săptămâni. Banca centrală a publicat marţi un curs de 4,1073 lei/euro. O paritate mai mare faţă de cea de miercuri a fost anunţată de BNR la 13 aprilie, de 4,1140 lei/euro.

Leul s-a apreciat însă în faţa dolarului, iar banca centrală a anunţat o referinţă cu 1,23 bani mai redusă, de la 2,7775 lei/dolar la 2,7652 lei/dolar.

Dobânzile cu scadenţa la o zi au continuat să scadă, de la 4,83 - 5,33% la 4,34 - 4,84%. Randamentele cu maturitatea la o săptămână au coborât şi ele, de la 4,9 - 5,4% la 4,48 - 4,98%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici