- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul a închis şedinţa la 3,6750 lei/euro
Vânzările de valută ale investitorilor străini au inversat, în partea a doua a şedinţei, tendinţa de depreciere a leului, astfel că moneda naţională a încheiat ziua la 3,6750 unităţi în raport cu euro, uşor peste nivelul din debut, iar valutele emergente s-au întărit faţă de euro.
Cursul a închis şedinţa la 3,6750 lei/euro (Imagine: Mediafax Foto)
"Iniţiativele unor bănci centrale de a injecta dolari pe pieţele financiare, pentru calmarea turbulenţelor din sector, au determinat intrarea investitorilor pe pieţele emergente. Toate valutele din regiune înregistrează creşteri cuprinse între 0,5% şi 1% în raport cu euro, însă decizia jucătorilor locali de a-şi marca profiturile a temperat întărirea leului", a spus un dealer.
Dolarul a atins, joi, minimul ultimelor trei săptămâni faţă de un coş de valute importante şi s-a depreciat brusc faţă de euro, din cauza intensificării temerilor privind situaţia sectorului financiar şi pieţelor monetare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Investiţiile străine din Bulgaria se prăbuşesc din cauza nesiguranţei economice şi politice
-
1,3 milioane de dolari pentru un ton de 276 de kilograme - un lanţ de restaurante de sushi a plătit a doilea cel mai mare preţ din istorie
-
Războiul din Ucraina. Zelenski: Forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi importante în luptele din sudul regiunii ruse Kursk
La închiderea şedinţei interbancare locale, euro era tranzacţionat pentru 3,6740-3,6760 lei, în creştere cu 2 bani faţă de finele zilei anterioare, când cotaţiile se situau la 3,6540-3,6570 lei/euro.
Primele transferuri din piaţa locală s-au realizat la 3,6680-3,6720 lei/euro, iar panica instalată printre jucătorii locali a determinat majorarea parităţii până la un maxim de 3,6870-3,6880 lei/euro, în prima oră de tranzacţionare.
Până la jumătatea zilei, leul a continuat să se deprecieze în faţa euro, rata de schimb atingând un maxim de 3,6950 lei/euro.
Interesul investitorilor, cu precădere al nerezidenţilor, pentru vânzarea de euro a determinat, în a doua parte a şedinţei, diminuarea cotaţiilor până la un minim de 3,6680 lei/euro. Ulterior, localii şi-au limitat pierderile (stop loss), iar cotaţiile au urcat uşor peste 3,67 lei/euro.
Banca Naţională a României (BNR) a afişat o rata de referinţă de 3,6897 lei/euro, cu 5,09 bani peste cursul calculat miercuri, nivel maxim al ultimelor patru luni. Banca centrală a anunţat un curs de schimb superior celui de joi la 9 mai, când rata a fost de 3,6952 lei/euro.
Pentru dolarul american, BNR a publicat un curs de referinţă de 2,5540 lei/dolar, în scădere faţă de nivelul de miercuri, de 2,5606 lei/dolar. Leul are aşadar o uşoară tendinţă de apreciere în faţa dolarului.
Dobânzile practicate joi de băncile comerciale pentru depozitele atrase la o zi s-au diminuat la 6,66 - 7,16%, în timp ce pentru sumele plasate de investitori pentru o perioadă de o săptămână, instituţiile de credit au oferit dobânzi între 10,34 -10,84%, în creştere faţă de nivelurile de 8,82 - 9,32% din ziua precedentă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO