Cursul a rămas aproape de 4,1 lei/euro până la finalul şedinţei

Moneda naţională şi-a păstrat avansul de la jumătatea şedinţei, iar cursul a rămas aproape de 4,1 lei/euro, pe o piaţă dominată de ordine de vânzare de valută plasate de jucători străini, care mizează pe un leu mai puternic.

Urmărește
3 afișări

În jurul orei 16:30, băncile schimbau euro pentru 4,0985 - 4,1020 lei, cu circa 1,5 bani mai jos faţă de acelaşi moment al sesiunii de miercuri, când schimburile se perfectau la 4,1155 - 4,1175 lei/euro.

Cotaţiile au debutat la 4,1030 - 4,1050 lei, iar în prima parte a sesiunii paritatea a fluctuat între un minim de 4,1 lei/euro şi un maxim de 4,12 lei/euro.

"Marcările de profit ale unor jucători străini au dus cursul până la un maxim de 4,12 lei/euro, însă jucătorii au revenit cu ordine agresive de vânzare de valută, iar cursul a coborât iar spre 4,1 lei/euro", a declarat dealerul unei bănci.

El a mai spus că mai multe bănci internaţionale mizează pe un un leu mai puternic, având stabilite parităţi pentru marcarea de profit între 4 lei/euro şi 4,05 lei/euro.

În partea a doua a şedinţei, volumele transferate au fost mai reduse, iar cotaţiile au fluctuat aproape de 4,1 lei/euro. Minimul zilei a fost de 4,0970 lei/euro.

Valutele din regiune consemnau şi ele aprecieri de până la 0,6%.

Cursul de referinţă anunţat joi de Banca Naţională a României (BNR), de 4,1020 lei/euro, reprezintă cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni şi jumătate. Un curs mai redus decât cel de joi a fost anunţat de banca centrală la 7 aprilie, când euro a fost cotat la 4,0908 lei.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat miercuri că aprecierea leului este determinată de piaţă şi corespunde fundamentelor economice, contribuind la controlarea inflaţiei.

Totodată, leul s-a apreciat uşor şi în raport cu dolarul, paritatea calculată de BNR, de 2,9046 lei/dolar, reprezentând un nou nivel minim din 20 ianuarie 2010. La acea dată cursul de referinţă era de 2,9043 lei/dolar.

Randamentele afişate dimineaţă de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au crescut la 4,38 - 4,88%, de la 2,16% - 2,66%, întrucât joi este prima zi a noii perioade de rezervă. Dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au scăzut uşor, de la 4,94% - 5,44% la 4,7 - 5,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici