- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul a scăzut la 4,2910 lei/euro, după intervenţia BNR (Video)
Cursul de referinţa a scăzut, vineri, după intervenţia indirectă a Băncii Naţionale a României, la 4,2910 lei/euro, cel mai mic nivel din această săptămână, în care s-au înregistrat trei maxime istorice consecutive.
Cursul a scăzut la 4,2910 lei/euro, după intervenţia BNR (Imagine: Mediafax Foto)
Cursul de referinţă este cu 2,6 bani mai redus faţă de paritatea anunţată joi de banca centrală, de 4,3127 lei/euro.
Majoritatea dealerilor consideră că banca centrală a intervenit indirect, chiar cu sume importante pentru a putea modifica trendul pieţei, în condiţiile în care celelalte valute din regiune au continuat să se deprecieze.
"Între orele 12:00 şi 13:00 s-au tranzacţionat volume foarte mari de valută, undeva la 300 - 400 milioane de euro. Practic, într-o oră s-a tranzacţionat mai mult decât într-o jumătate de şedinţă normală", a spus un dealer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Comparativ cu nivelul calculat de BNR în ultima şedinţă a anului 2008, de 3,9852 lei/euro, moneda naţională s-a depreciat cu 7,67% faţă de euro, paritatea de vineri fiind cu 30,58 bani peste cea anunţată la finele anului trecut.
Un nivel mai redus al cursului a fost atins la finalul săptămânii anterioare, când euro a fost cotat la 4,2655 lei.
În prima oră a şedinţei, rata de schimb a coborât până la 4,3273 lei/euro, pe fondul unor ordine de vânzare de euro, întrucât o parte dintre jucători anticipau o intervenţie indirectă a BNR pentru susţinerea monedei naţionale. Nivelul minim a fost cu 1,27 bani mai redus faţă de închiderea de joi, când euro a fost cotat la 4,3360-4,3400 lei.
Ulterior, până la ora 12:25, tranzacţiile au fost efectuate la cotaţii care au variat în jurul nivelului de 4,3350 lei/euro, însă în următoarele 30 de minute cotaţiile au scăzut brusc, sub nivelul de 4,3 lei/euro. Potrivit dealerilor, în acel moment BNR a intervenit indirect în piaţă, vânzând euro prin intermediul unor bănci comerciale.
După anunţarea ratei de referinţă, cotaţiile au reînceput să urce, iar în jurul orei 13:10, pe piaţa interbancară euro era tranzacţionat la 4,3060 - 4,3100 lei.
Leul a fost singura valută din regiune care s-a apreciat uşor în raport cu euro până la jumătatea şedinţei locale, în timp ce restul monedelor statelor emergente s-au depreciat.
Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru depozitele cu scadenţa la o zi au crescut la 10,06% - 10,93%, după ce joi au variat între 6,48% şi 7,43%. Majorarea a venit întrucât a început o nouă perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii la BNR.
Pentru depozitele la o săptămână, băncile au continuat să practice randamente apropiate de cele de joi, acestea variind între 13.94% şi 15,22%.
Citeşte şi:
Băncile renunţă la testul de stres pentru creditele cu garanţii imobiliare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO