- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.05.2012, 13:08)
- Monica Juganaru ,
Cursul BNR a atins un nou maxim istoric: 4,4587 lei/euro
Cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, în urcare cu 1,35 bani faţă de marţi, iar dealerii spun că banca centrală a vândut indirect volume semnificative de euro pentru a tempera o depreciere mai accentuată a leului.
Urmărește
1019 afișări
Cursul BNR a atins un nou maxim istoric: 4,4587 lei/euro (Imagine: Shutterstock)
În sesiunea de marţi, cursul s-a plasat la 4,4452 lei/euro, iar precedentul record a fost atins miercurea trecută, de 4,4463 lei/euro.
Cursul leului faţă de euro a depăşit record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,4%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.
De la începutul anului, leul a pierdut 3,2% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Totodată, a continuat să urce şi referinţa pentru dolar, cu 4,55 bani, la 3,5272 unităţi, un nou maxim începând cu 1 iulie 2010. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,5420 lei/dolar.
Pentru francul elveţian, cotaţia a crescut la 3,7133 lei/franc, reprezentând un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.
Cursul a urcat peste 4,4600 lei/euro în prima oră a şedinţei, deprecierea leului şi a celorlalte valute din regiune fiind influenţată de scăderea euro în raport cu dolarul.
Maximul zilei a fost de 4,4640 lei/euro. Cotaţiile au început să scadă spre jumătatea sesiunii, iar cu puţin timp înainte de ora 13:00, când BNR stabileşte cursul de referinţă, schimburile se perfectau la 4,4600 - 4,4620 lei/euro.
Dealerii spun că BNR a vândut volume semnificative de euro pentru a susţine cursul aproape de 4,46 lei/euro, iar jucătorii străini au fost principalii cumpărători de valută.
"Lipsa unei intervenţii valutare agresive ar trebui să menţină presiunea de depreciere şi, presupunând că apetitul pentru risc la nivel internaţional nu va înregistra o modificare majoră, pare probabil ca leul să se îndrepte către nou nivel de rezistenţă, probabil 4,5 lei/euro", crede Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.
Nivelul record atins pe piaţa interbancară a fost de 4,4675 lei/euro, consemnat pe data de 1 mai, când în România a fost zi nebancară, iar paritatea a fost tranzacţionată de jucătorii internaţionali pe alte pieţe.
Citeşte şi:
Unde se duce cursul leu/euro? Factura celor care au credite în valută creşte în permanenţă
Potrivit dealerilor, euro s-a depreciat masiv în raport cu dolarul, întrucât jucătorii nu au încredere că liderii UE vor lua decizii importante la summitul de miercuri pentru a combate criza datoriilor. De regulă, în momente mai tensionate, jucătorii se retrag spre active mai sigure, iar dolarul este privit ca o monedă mai sigură decât euro şi, implicit, şi decât valutele din regiune.
Băncile comerciale au practicat miercuri dimineaţă dobânzi de 1,09 - 1,59% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, sub nivelurile de marţi, de 1,85% - 2,35% pe an. Dobânzile au scăzut vizibil începând de marţi, de la nivelurile de luni, de 4,58% - 5,08% pe an, pe fondul unui surplus de lichiditate pe care îl au unele bănci după ce luni Banca Naţională a României a împrumutat nouă instituţii de credit cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro). Banca centrală a oferit astfel cea mai mare sumă de după luna februarie 2010 din cadrul unei licitaţii repo.
Anterior, creşterea dobânzilor a fost cauzată de intervenţiile valutare din şedinţele precedente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.
Randamenetele pentru depozitele la o săptămână au stagnat la 4,79 - 5,29%.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria