Cursul BNR a coborât doar cu 0,2 bani după ce leul a pierdut avansul din debut
Moneda naţională a pierdut avansul câştigat la început şedinţei, după anunţul privind creşterea PIB cu 0,3% în trimestrul al doilea, astfel că BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,2327 lei/euro, cu 0,2 bani sub nivelul din sesiunea precedentă.
Cursul BNR a coborât doar cu 0,2 bani după ce leul a pierdut avansul din debut (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
Banca centrală a publicat joi o referinţă în scădere, de 4,2347 lei/euro, după două zile consecutive de depreciere a monedei naţionale.
Leul s-a apreciat uşor şi în raport cu dolarul, rata de referinţă avansând cu 0,67 bani, la 3,2953 lei/dolar, de la paritatea de joi, de 3,3020 lei/dolar.
Primele cotaţii afişate de bănci s-au situat la 4,2270 - 4,2300 lei/euro, sub nivelul de la închiderea de joi, când schimburile se operau la 4,2330 - 4,2355 lei/euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
-
Vicepreşedintele parlamentului slovac, în vizită la Moscova. Agenda discuţiilor
Leul s-a apreciat, pentru scurt timp, după datele privind creşterea PIB cu 0,3% în trimestrul al doilea, iar cotaţiile au coborât la 4,2260 lei/euro, pentru ca ulterior să se întoarcă spre 4,23 lei/euro.
Până la jumătatea şedinţei cotaţiile au urcat treptat, iar în jurul orei 13:00 schimburile se realizau la 4,2330 - 4,2350 lei/euro.
Produsul Intern Brut în serie ajustată a crescut cu 0,3% în trimestrul II comparativ cu primul trimestru, dar rămâne pe scădere semnificativă comparativ cu perioada similară din 2009, astfel că economia s-a contractat în primele şase luni cu 1,5%, potrivit datelor semnal publicate de INS.
Datele sunt în linie cu estimările experţilor FMI. Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by declara recent că deşi economia va înregistra o uşoară creştrere în al doilea trimestru, economia va reveni pe scădere în următoarele două trimestre, astfel că va închide anul cu o contracţie de 1,9%.
Potrivit dealerilor, valutele din regiune au pierdut şi ele câştigurile din debut, şi afişau oscilaţii reduse la jumătatea şedinţei locale. Aprecierile din prima parte a şedinţei au fost suţinute de anunţul Germaniei, care a anunţat că economia ţării a crescut cu 2,2% în trimestrul al doilea, cu mult peste media estimărilor analiştilor, de 1,3%.
"A dispărut euforia din piaţă, iar odată cu întărirea dolarului în faţa euro au început şi monedele din regiune să se deprecieze în raport cu moneda unică", a declarat un dealer.
Băncile comerciale au continuat şi vineri să practice dobânzi reduse pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, de 3,48% - 43,98%, dar şi pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, acestea oscilând între 4,28% şi 4,78%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO