Cursul BNR a scăzut din nou, la 4,4978 lei/euro, şi a atins un nou MINIM al ultimelor 3 săptămâni

Cursul de referinţă anunţat de BNR a atins un nou minim al ultimelor trei săptămâni, de 4,4978 lei/euro, ceea ce înseamnă o apreciere de 0,93% pentru moneda naţională în ultimele patru şedinţe, când s-a mişcat contrar direcţiei monedelor statelor din regiune.

Urmărește
295 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a scăzut din nou, la 4,4978 lei/euro, şi a atins un nou MINIM al ultimelor 3 săptămâni

Cursul BNR a scăzut din nou, la 4,4978 lei/euro, şi a atins un nou MINIM al ultimelor 3 săptămâni (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Paritatea afişată vineri de Banca Naţională a României (BNR) este cu 1,07 bani (0,24%) sub cea publicată joi, de 4,5085 lei/euro. O rată de schimb mai redusă decât cea de vineri a fost anunţată de BNR pe 6 ianuarie, a doua şedinţă din acest an, când euro a fost cotat la 4,4947 lei.

Pe de altă parte, leul s-a depreciat uşor vineri în raport cu dolarul american, cursul de referinţă urcand cu 0,75 bani (0,23%), la 3,3221 lei/dolar, de la 3,3146 lei/dolar în ziua anterioară.

Cursul de referinţă leu/franc elveţian a scăzut cu 1,1 bani (0,3%), de la 3,6870 lei/franc la 3,6760 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

În ultimele zile monedele statelor emergente s-au depreciat vizibil sub presiunea retragerii masive a investitorilor de pe pieţele emergente, însă efectele nu s-au resimţit atât de mult pe pieţele din regiune.

Totuşi, leul s-a întărit în ultimele patru zile, în timp ce zlotul şi forintul au scăzut în raport cu euro, evoluţia determinându-i pe dealeri să spună că banca centrală a intervenit indirect în piaţă pentru susţinerea monedei naţionale prin vânzări indirecte de euro şi cumpărare de lei.

Rata de schimb leu/euro a scăzut pe piaţa interbancară cu 3,95 bani (0,87%) începând de marţi şi până în prima oră a şedinţei de vineri, când euro a fost tranzacţionat chiar la 4,4870 lei/euro, pentru prima dată în ultimele trei săptămâni.

"Aşa cum anticipam, banca centrală a continuat să intervină agresiv în apărarea leului ieri, cu volumele tranzacţionate ieri aproape de maximul record şi moneda locală întărindu-se împotriva tendinţei regionale până la 4,51/euro (...) Credem că acţiunile recente sugerează că banca este determinată să descurajeze poziţiile speculative împotriva leului. Cum moneda locală s-a apreciat până dincolo de 4,50/euro în această dimineaţă pentru prima dată de la decizia BNR din 8 ianuarie (de reducere a ratei dobânzii de politică monetară la 3,75% pe an - n.r.), este foarte probabil ca mişcarea să fi fost indusă şi de închiderea unor poziţii ce erau împortiva leului, evoluţii care ne aşteptăm să continue", afirmă analiştii ING Bank într-o notă transmisă vineri dimineaţă.

La deschiderea sesiunii de vineri euro a fost cotat la 4,5070 - 4,5090 lei, cu 0,2 - 0,4 bani (0,04% - 0,09%) sub nivelurile de joi din jurul orei 16:30, de 4,5090 - 4,5130 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a continuat să scadă treptat, iar când a coborât sub pragul de 4,5000 lei/euro, dealerii spun că unii jucători au închis din poziţiile în care mizau pe deprecierea leului şi au cumpărat lei din piaţă, ducând astfel cotaţiile până la un nivel minim al primei ore de tranzacţionare de 4,4870 lei/euro.

La ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4990 - 4,5010 lei, cu 1 - 1,2 bani (0,2%) sub închiderea de joi.

La jumătatea şedinţei de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în scădere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,8% în raport cu euro.

"Întărirea leului pe fondul presupuselor intervenţii valutare oficiale a avut un cost însă, ratele pe termen scurt urcând ieri cu circa 200pb (2 puncte procetuale - n.r.) şi adăugând încă 150pb (1,5 puncte procentuale - n.r.) la creşteri astăzi, până în jurul a 5% pentru ON (plasamente pe termen de o zi - n.r.). În vreme ce nu credem că surplusul de lichiditate semnificativ a fost epuizat de acţiunile BNR din piaţa valutară din ianuarie, aşteptăm datele de rezerve valutare de luni şi datele de lichiditate interbancară de joi pentru a estima dimensiunea impactului asupra condiţiilor de lichiditate", mai spun analiştii ING Bank.

Intervenţiile indirecte ale BNR în piaţă din ultimele zile au influenţat şi dobânzile practicate de băncile comerciale, astfel că ratele afişate au crescut vizibil, ajungând ca după aproximativ şase luni să se plaseze peste rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Dobânzile pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au urcat vineri dimineaţă la 5% - 5,5% pe an, după ce la deschiderea şedinţei au fost de 3,5% - 4% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pe piaţa monetară interbancară anunţate de BNR la ora 11:00 au fost de 3,83% pe an şi, respectiv, 4,33% pe an pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi, după ce joi au fost de 1,95% pe an şi, respectiv, de 2,45% pe an.

Pentru plasamentele pe termen de o săptămână, ratele medii au urcat la 3,83% - 4,33% pe an, de la 2,07% şi, respectiv, 2,57% pe an în ziua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a sărit cu mai mult de un punct procentual, de la 2,43% pe an la 3,52% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici