- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.02.2014, 13:51)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul BNR a scăzut, după ce joi a atins maximul ultimelor trei săptămâni
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut uşor vineri, la 4,5173 lei/euro, după ce joi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, în contextul amplificării tensiunilor din coaliţia de guvernare.
Urmărește
110 afișări
Cursul BNR a scăzut, după ce joi a atins maximul ultimelor trei săptămâni (Imagine: Doru Nica / Mediafax Foto)
Paritatea afişată vineri este cu 0,66 bani (0,15%) sub rata publicată joi, de 4,5239 lei/euro. Un curs de referinţă mai mare decât cel de joi a fost publicat de banca centrală pe 28 ianuarie, când euro a fost cotat la 4,5317 lei.
Leul s-a întărit uşot vineri şi în raport cu dolarul american, rata de schimb coborând cu 0,85 bani (0,26%), de la 3,3040 lei/dolar la 3,2955 lei/dolar. O cotaţie similară celei de joi a mai fost atinsă pe 7 februarie, iar de la acea dată şi până joi cursul leu/dolar a fost sub acest nivel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
Cursul de referinţă leu/franc elveţian a scăzut vineri cu 0,53 bani (0,14%), de la 3,7074 unităţi la 3,7021 unităţi, după ce joi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni.
Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Rata de schimb leu/euro a urcat în prima parte a zilei anterioare spre 4,53 unităţi, ca urmare a accentuării crizei din coaliţia de guvernare, însă în a doua parte a şedinţei cotaţiile s-au întors sub 4,52 lei/euro.
"O schimbare a nivelului apetitului pentru risc favorizează moneda naţională în ultima şedinţă a acestei săptămâni. Leul a pierdut ieri teren, ajungând la nivelul de 4,5260/euro într-o pierdere de 0,3%. Până la finalul sesiunii pierderea s-a înjumătăţit (...) Aceasta a deschis şedinţa de astăzi la un nivel similar, iar evoluţia pieţelor importante la nivel global sugerează că s-ar putea aprecia uşor. Nu credem că banca centrală va potenţa această revenire având în vedere costul presupuselor intervenţii din ultimele săptămâni, însă această variantă nu poate fi exclusă cât timp administrarea cursului de schimb din ultima perioadă nu a fost una uniformă", au afirmat analiştii ING Bank într-o notă transmisă vineri.
La debutul şedinţei de vineri, euro a fost tranzacţionat la 4,5150 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de la închiderea zilei precedente, de 4,5130 - 4,5165 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a continuat să fluctueze uşor în jurul nivelului de la deschidere, în cadrul unor tranzacţii cu volume foarte reduse. Cel mai mic nivel tranzacţionat a fost de 4,5147 lei/euro, iar maximul a fost de 4,5175 lei/euro.
În jurul orei 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,5185 - 4,5205 lei, cu 0,4 -0,55 bani (0,09% - 0,12%) peste apropiere a nivelurilor de la finalul sesiunii de joi. Totuşi, la nivelurile de la ora 13:00 nu a fost realizată nicio tranzacţie.
La jumătatea şedinţei de la Bucureşti, zlotul era în scădere cu 0,1% în raport cu euro, iar forintul era în creştere cu 0,1%.
Ratele medii ale dobânzilor afişate vineri pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au rămas la niveluri reduse, în ultima şedinţă a actualei perioade în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR, iar aceste cerinţe au fost deja îndeplinite.
Astfel, dobânzile de vineri sunt de 0,37% - 0,87% pe an, după ce joi au fost de 0,4% - 0,9% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an.
O nouă perioadă de constituire a rezervelor va începe luni, când dobânzile ar urma să crească.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut uşor vineri, la 3,63% - 4,13% pe an, după ce joi au avansat la 3,98% - 4,48% pe an, de la 2,84% - 3,34% pe an în şedinţa de miercuri.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut uşor vineri, la 3,74% pe an, de la 3,8% pe an în ziua anterioară.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe