Cursul BNR a urcat la 4,1544 lei/euro, cel mai înalt nivel din ultimele două luni şi două săptămâni

Moneda naţională s-a depreciat în prima parte a sesiunii interbancare de marţi, iar Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,1544 lei/euro, cea mai înaltă cotaţie din ultimele două luni şi două săptămâni.

Urmărește
11 afișări

Comparativ cu nivelul de luni, de 4,1344 lei/euro, referinţa de marţi este cu doi bani mai mare. Un curs superior a fost anunţat de BNR la 21 martie, de 4,1685 lei/euro.

Leul s-a depreciat uşor şi în raport cu dolarul, iar banca centrală a publicat un curs de 2,8319 lei/dolar, cu 0,33 bani peste paritatea de luni, de 2,8286 lei/dolar.

Primele operaţiuni de marţi au fost realizate la 4,1365 - 4,1375 lei/euro, paritate foarte apropiată de ultimele cotaţii de luni, de 4,1370 - 4,1375 lei/euro, însă apoi unele ordine de cumpărare de euro au dus cursul peste 4,1400 lei/euro.

Astfel, la puţin timp după ora 10:00 băncile comerciale cotau euro la 4,1450 - 4,1480 lei, iar dealerii consideră că decuplarea leului de evoluţia monedelor statelor din regiune este determinată de unele închideri de poziţii ale jucătorilor străini.

"Cred că se iau unele stop-loss-uri (ordine de limitare a pierderii - n.r.) pe unele poziţii short (în care se miza pe aprecierea leului - n.r.) de către jucătorii străini, după ce aceştia au tot «trâmbiţat» acum câteva săptămâni că leul se va aprecia într-un interval de 4 - 4,13 unităţi/euro. Acum, după ce au văzut că nu s-au adeverit estimările lor şi cursul tot stă peste 4,13 lei/euro, este posibil să îşi închidă din poziţii şi asta duce la deprecierea leului. Ordinele comerciale de cumpărare de euro nu cred că aveau cum să influenţeze în această măsură cursul, iar valutele din regiune sunt pe apreciere uşoară, deci nici de o influenţă de pe extern nu putem vorbi", a comentat dealerul unei bănci la începutul sesiunii.

Ulterior, cotaţiile au urcat treptat şi au depăşit 4,15 lei/euro, băncile afişând cotaţii de 4,1550 - 4,1580 lei/euro la jumătatea zilei.

"Pe parcursul ultimelor săptămâni banca centrala a părut să limiteze pierderile şi datele recente privind rezervele valutare sprijină ideea unui control ferm al leului. Astfel, pierderile înregistrate de leu indica o toleranţă uşor mai mare a BNR pentru o depreciere a leului", se arată într-un raport zilnic emis de ING Bank.

Valutele din regiune consemnau aprecieri de circa 0,15% la jumătatea şedinţei locale.

Dobânzile afişate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au scăzut la 3,68 - 4,18%, după ce luni au fost de 3,85% - 4,35%. Totodată, au coborât uşor şi randamentele afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, la 3,87 - 4,37%, de la 3,98% - 4,47% în sesiunea precedentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici