Cursul BNR a urcat la 4,1874 lei/euro, un nou maxim al ultimelor patru luni
Moneda naţională s-a apreciat în prima parte a şedinţei interbancare de vineri, recuperând o parte din pierderile masive de peste noapte, dar cursul de referinţă afişat de BNR a crescut cu 0,41 bani, la 4,1874 lei/euro, un nou maxim al ultimelor patru luni.
Cursul BNR a urcat la 4,1874 lei/euro, un nou maxim al ultimelor patru luni (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
O paritate superioară a fost publicată de banca centrală la 5 ianuarie, când euro a fost cotat la 4,2077 lei. În sesiunea de joi BNR a anunţat un curs de 4,1833 lei/euro.
Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, astfel că referinţa a urcat cu 0,92 bani, la 3,2851 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din 18 martie 2009. La acea dată, BNR a stabilit un curs de 3,2883 unităţi.
Primele cotaţii ale zilei s-au situat la 4,21 - 4,2150 lei/euro, iar potrivit dealerilor paritatea a urcat peste noapte până la un maxim de 4,24 lei/euro, mişcare similară cu cea a valutelor din regiune. Cotaţiile au fost influenţate de prăbuşirea bursei americane cu 9% în ultimele două ore ale şedinţei de joi, afectată de o posibilă eroare a sistemului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Ulterior, cursul a început să coboare, leul fiind singura valută din regiune care se aprecia, iar dealerii au apreciat că banca naţională vinde euro pentru a ajuta moneda naţională.
Paritatea a scăzut treptat până la un minim de 4,1800 - 4,1820 lei/euro.
Pe de altă parte, piaţa locală a fost atentă şi la programul autorităţilor de reducere a cheltuielilor, iar unii jucători au găsit favorabile aceste măsuri.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, un program de reducere a cheltuielilor publice, care vizează printre altele scăderea salariilor din sistemul bugetar cu 25%, a pensiile cu 15% şi reducerea subvenţiilor. Astfel, variantele vehiculate anterior privind creşterea TVA şi a cotei de impozitare nu vor fi puse în aplicare.
Economistul ING Vlad Muscalu consideră că măsurile autorităţilor sunt semnificativ mai bune faţă de majorarea taxelor, din punctul de vedere al perspectivelor activităţii economice pe termen mediu şi lung.
"Perspectivele pe termen scurt sunt sumbre însă, iar atunci cand vor fi anunţate mai multe detalii privind aceste măsuri ne vom revizui probabil prognoza de creştere economică, în prezent de 0,9%, pentru anul acesta", a mai spus economistul ING.
Cu puţin înainte de ora 13:00, schimburile se operau la 4,1840 - 4,1880 lei/euro.
Pe piaţa monetară, dobânzile au continuat să urce, iar băncile comerciale au afişat vineri dobânzi de 8,21 - 8,71% pentru plasamentele la o zi, peste cele anunţate joi, de 5,97 - 6,47%. Ratele la depozitele cu scadenţa la o săptămână au urcat de la 4,97 - 5,47% la 6,05 - 6,55%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu