- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.08.2013, 13:30)
- Stefan Musgociu
Cursul BNR a urcat la 4,4399 lei/euro şi a atins MAXIMUL ultimelor trei săptămâni
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a crescut pentru a doua zi consecutiv şi a ajuns la 4,4399 lei/euro, atingând astfel cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, într-o piaţă unde cotaţiile au urcat peste 4,44 lei/euro încă din a doua parte a şedinţei de miercuri.
Urmărește
233 afișări
Cursul BNR a urcat la 4,4399 lei/euro şi a atins MAXIMUL ultimelor trei săptămâni (Imagine: Shutterstock)
Rata de referinţă de joi este cu 0,95 bani, respectiv cu 0,21% peste cea afişată miercuri, de 4,4304 lei/euro. O paritate mai ridicată decât cea de joi a fost anunţată de BNR în data de 17 iulie, când euro a fost cotat la 4,4467 lei.
Leul s-a depreciat joi şi în raport cu francul elveţian, cursul de referinţă avansând cu 1,58 bani, respectiv cu 0,44%, la 3,6107 lei/franc, de la 3,5949 lei/franc în ziua de miercuri. Astfel, rata de schimb leu/franc elveţian a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni, o paritate mai mare fiind afişată pe 3 iulie, când francul a fost cotat la 3,618 lei.
Pe de altă parte, leul s-a întărit în raport cu dolarul american, cu 0,33%, cursul de referinţă coborând cu 1,11 bani, de la 3,3365 lei/dolar la 3,3254 lei/dolar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare
-
Veşti bune pentru români: A crescut nivelul deducerii personale
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Leul a scăzut, miercuri, cu 0,8% în raport cu euro, mai vizibil decât monedele statelor din regiune, şi cotaţiile au urcat peste 4,44 lei/euro de la 4,41 lei/euro la debutul şedinţei. Mişcarea a venit în cadrul unor volume de tranzacţionare în creştere, ordinele de cumpărare de euro fiind plasate de un jucător străin, potrivit dealerilor.
Deprecierea leului a fost determinată, cel mai probabil, de înrăutăţirea sentimentului din pieţele globale, pe fondul aşteptărilor tot mai numeroase că Fed va reduce stimulul monetar mai devreme decât se estima anterior, dar şi de o declaraţie a guvernatorului BNR Mugur Isărescu privind intenţia băncii centrale de a face tot posibilul ca dobânzile la creditele în lei să ajungă cât mai aproape de cele la împrumuturile în valută.
"Continuarea mesajului BNR în favoarea relaxării monetare la şedinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei (transmis miercuri - n.r.) nu a avut urmări în spaţiul ratelor şi nici în cel al titlurilor de stat (...) Deţinerile nerezidenţilor în titluri în lei au crescut continuu, până la 25% din total în luna mai (ultima dată disponibilă), de la circa 5% în noiembrie, iar volumele sau activitatea din piaţă nu sugerează că aceste deţineri au scăzut între timp. Cum şi BNR atenţionează în Raportul asupra inflaţiei, acest nivel «relativ ridicat» al deţinerilor nerezidenţilor poate accentua un posibil şoc pentru leu în cazul declanşării unor turbulenţe în climatul extern. Pe acest fond, mesajul de ieri al BNR a condus până la urmă la deprecierea leului (...) Guvernatorul BNR a spus, totuşi, şi că rezerva valutară este suficient de mare, sugerând că va fi folosită pentru a limita volatilitatea cursului. Aceasta, împreună cu perspectivele relativ favorabile ale contului curent, ne conduc la concluzia că nu există suficiente motive pentru o depreciere semnificativă a leului în următoarele săptămâni, când credem că moneda locală va rămâne într-un interval relativ îngust în jurul valorilor curente", afirmă analiştii ING Bank într-o notă transmisă joi.
La deschiderea şedinţei interbancare de joi, euro a fost cotat la 4,4450 - 4,4470 lei, respectiv cu 0,3 - 0,5 bani peste nivelurile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,4400 - 4,4440 lei/euro. În prima oră de tranzacţionare, cursul a scăzut uşor sub 4,44 lei/euro, după care s-a întors pe creştere şi a ajuns până la un maxim al primei părţi a şedinţei de 4,4475 lei/euro.
Ulterior, până la mijlocul şedinţei, cotaţiile au fluctuat uşor în jurul nivelului 4,44 lei/euro, iar volumele de tranzacţionare au fost reduse, potrivit dealerilor.
La ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4395 - 4,4410 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de miercuri din jurul orei 16:30.
În acelaşi timp, zlotul şi forintul erau în stagnare raport cu euro.
Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă, pe fondul surplusului de lichiditate, şi au ajuns la 1,93% - 2,43% pe an, după ce miercuri au fost la 2,02% - 2,52% pe an. Dobânzile pentru plasamentele la o săptămână au scăzut la 2,38% - 2,88% pe an, după ce miercuri au fost de 2,41% - 2,91% pe an.
Citește pe alephnews.ro: Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Armata germană va crea o nouă divizie dedicată exclusiv apărării teritoriale. Aceasta va aduce sub comanda sa toate unitățile de rezervă existente
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe