- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.02.2014, 13:26)
- Stefan Musgociu
CURSUL BNR: Euro a crescut pentru a doua zi consecutiv
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a urcat pentru a doua zi consecutiv şi a ajuns la 4,4926 lei/euro, într-o piaţă unde cotaţiile au urcat peste 4,49 lei/euro pentru prima dată în ultimele aproape două săptămâni, urmând linia monedelor statelor din regiune.
Urmărește
422 afișări
CURSUL BNR: Euro a crescut pentru a doua zi consecutiv (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
Rata de schimb anunţată joi este cu 1,47 bani (0,33%) peste cea publicată miercuri, de 4,4779 lei/euro.
În ultimele două şedinţe, leul s-a depreciat cu 0,45% în raport cu euro luând în calcul cursurile de referinţă anunţate de BNR. Rata de joi este cu 2,03 bani peste cea de marţi, de 4,4723 lei/euro.
"O pierdere de 0,5% în ultimele două şedinţe nu indică neapărat începutul unei tendinţe de depreciere pentru leu. Totuşi, într-o perspectivă regională, leul a avut evoluţii mai slabe în ultimele două zile, pe măsură ce turbulenţele în scădere din climatul extern au făcut loc tensiunilor politice interne. Dacă primele au fost întâmpinate cu intervenţii valutare consistente din partea BNR, credem că
şi cele din urmă vor conduce la un comportament similar în cazul în care vor afecta semnificativ leul. Iar perspectiva unor potenţialele intervenţii oficiale în piaţa valutară ar trebui să menţină leul în intervale reduse în următoarele zile, posibil între 4,48-4,49/euro astăzi", afirmă analiştii ING Bank într-o notă transmisă, joi dimineaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Începe cel mai mare pelerinaj din lume: 400 de milioane de hinduşi sunt aşteptaţi
-
Ucraina oferă ajutor pentru stingerea incendiilor devastatoare din Los Angeles
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
Analiştii menţionează că evoluţia ratelor dobânzilor pe termen scurt pe piaţa monetară interbancară sugerează temeri în creştere ale jucătorilor privind noi intervenţii ale băncii centrale pe măsură ce
rata de schimb se apropie de 4,5 lei/euro.
"În urma unor intervenţii valutare semnificative în ianuarie ce estimăm că ar fi extras lichiditate din piaţă însumând circa 7 miliarde lei, dimensiunea excesului de lichiditate rămas pare foarte mică (credem că acesta este în jur de 3 miliarde lei). Ne reiterăm aşadar prognoza că, pe fondul recentelor tensiuni politice, ratele pe termen scurt vor persista la niveluri ridicate o perioadă mai îndelungată decât în precedentul episod similar din decembrie. Mai mult, inflaţia peste aşteptări din ianuarie ar fi putut exercita o presiune de creştere a ratelor", mai notează analiştii ING Bank.
Leul a scăzut joi şi în raport cu dolarul american, pentru a doua zi consecutiv, cursul de referinţă urcând cu 0,35 bani (0,11%), de la 3,2828 lei/dolar la 3,2863 lei/dolar. În ultimele două zile, rata de schimb a avansat cu 1,5 bani (0,46%), de la 3,2713 lei/dolar în şedinţa de marţi.
Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut joi cu 2,09 bani (0,57%), de la 3,6563 lei/franc la 3,6772 lei/franc. Paritatea de joi este cu 2,35 bani (0,64%) peste cea de marţi, de 3,6537 lei/franc.
Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
La debutul şedinţei de joi, euro a fost tranzacţionat la 4,4860 lei, uşor peste ultimele cotaţii de miercuri, de 4,4855 - 4,4870 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a fluctuat foarte uşor, în cadrul unor transferuri cu volume reduse. Cel mai redus nivel tranzacţionat în prima parte a şedinţei a fost de 4,4860 lei/euro, iar maximul a fost de 4,4980 lei/euro.
La scurt timp după ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4920 - 4,4940 lei, cu 0,65 - 0,7 bani (0,14% - 0,15%) peste închiderea de miercuri.
În acelaşi timp, zlotul şi forintul erau în scădere cu 0,3% şi, respectiv, cu 1% în raport cu euro.
Ratele medii ale dobânzilor afişate joi pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să crească şi au ajuns la 3,98% - 4,48% pe an, după ce miercuri au avansat la 3,52% - 4,02% pe an. Dobânzile sunt mai ridicate decât rata dobânzii de politică monetară, de 3,5% pe an.
În acelaşi timp, ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut la 3,96% - 4,46% pe an, de la 3,51% - 4,01% pe an în ziua anterioară.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a urcat de la 3,49% pe an la 3,59% pe an.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe