Cursul de referinţă urcă la un nou maxim al ultimilor trei ani

Moneda naţională a continuat să se deprecieze faţă de euro, pe parcursul şedinţei de luni, până la un maxim de 3,7480 lei/euro, pe fondul creşterii aversiunii faţă de risc a jucătorilor şi în concordanţă cu evoluţia negativă a valutelor din regiune.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Cursul de referinţă urcă la un nou maxim al ultimilor trei ani

Cursul de referinţă urcă la un nou maxim al ultimilor trei ani

Ultimele tranzacţii ale zilei s-au efectuat la 3,7365-3,7380 lei/euro, faţă de închiderea şedinţei de vineri, de 3,6890-3,69 lei/euro.

"Toate valutele din regiune au înregistrat deprecieri semnificative, însă şi-au mai revenit în partea a doua a şedinţei. Cele mai importante pierderi au consemnat leul şi lira turcească", a spus un dealer.

Cotaţia minimă a zilei a fost atinsă la deschidere, la 3,6970 lei/euro, deprecierea leului fiind mai evidentă după ora 13:00, când rata a urcat până la un maxim de 3,7480 lei/euro.

"Volumele de tranzacţionare au fost mari, iar mulţi investitori şi-au închis poziţiile, încasându-şi profiturile" a declarat dealerul.

Cursul de referinţă a urcat la 3,7202 lei/euro, nivelul maxim al ultimilor trei ani, cotaţiile depăşind cu mai mult de trei bani valoarea de la închiderea săptămânii precedente, deşi Banca Naţională a României (BNR) şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au atras, luni, de la bănci, o sumă cumulată de 3,44 miliarde de lei.

Referinţa publicată de banca centrală a fost depăşită ultima oară în data de 7 februarie 2005, când BNR a anunţat un curs de 3,7283 lei/euro. Pentru dolar, BNR a publicat o referinţă de 2,5694 lei, în urcare cu 4 bani.

BNR a atras din piaţă, în depozite la două săptămâni, o sumă de 2,156 miliarde lei, la o dobândă de 8%. Finanţele au licitat un depozit la patru zile, prin care au scos de la bănci 1,285 miliarde lei, cu o dobândă maximă acceptată de 8%.

Pe piaţa monetară, dobânzile la depozitele cu scadenţa la o zi se plasează la 7-7,5% , iar cele cu scadenţa la o săptămână sunt de 7,5-8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici