Cursul de schimb a urcat peste 4,12 lei/euro la deschidere, însă ulterior a revenit pe scădere

Cursul de schimb a trecut peste nivelul de 4,12 lei/euro la deschiderea şedinţei interbancare de vineri, însă în prima oră cotaţiile au revenit uşor pe scădere, într-o piaţă cu volume foarte reduse de valută tranzacţionată.

Urmărește
5 afișări

Primele operaţiuni au fost realizate la 4,1200 - 4,1230 lei/euro, paritate cu 0,85 - 0,95 bani peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare, de 4,1115 - 4,1135 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au început să scadă, iar la puţin timp după ora 10:00 euro era tranzacţionat la 4,1165 - 4,1195 lei, rată cu 0,5 - 0,6 bani mai sus decât joi.

"Este posibil să se mai fi luat unele profituri şi asta să fi dus la creşterea cotaţiilor, însă deprecierea a fost vizibilă ieri, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene a dat de înţeles că nu vor umbla la dobândă până în iulie. Este destul de greu de spus dacă în şedinţa de astăzi deprecierea leului a fost determinată cumva de aprecierea dolarului după corecţiile consemnate de mărfuri şi de burse. În piaţă sunt volume foarte reduse de valută tranzacţionată, iar din această cauză orice ordin ceva mai măricel influenţează cotaţiile", a afirmat un dealer.

Dolarul s-a apreciat semnificativ faţă de euro în a doua parte a şedinţei de joi, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a indicat că dobânda de politică monetară nu va fi majorată înainte de luna iulie.

Un alt stimulent pentru aprecierea dolarului l-au reprezentat corecţiile puternice înregistrate de preţurile mărfurilor pe pieţele financiare. Spre exemplu, preţul petrolului Brent a căzut joi cu 8,6%, înregistrând cel mai abrupt declin din istorie pentru o singură zi, iar cotaţia spot a argintului a căzut cu 12%, consemnând cel mai puternic declin din ultimii 30 de ani. Majoritatea mărfurilor, de la cupru la aur, au înregistrat în consecinţă scăderi abrupte.

Ca urmare a acestor corecţii, investitorii şi-au redus din expunerea pe active considerate mai riscante şi au început să cumpere dolari, ducând astfel la aprecierea monedei americane.

"A început un sell-off pe euro, iar asta a dus la aprecierea dolarului şi a francului elveţian", a afirmat dealerul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că o apreciere excesivă a leului ajută dezinflaţia pe termen scurt, dar ar putea aduce dezavantaje pe termen mediu şi lung, iar banca centrală este interesată ca rata de schimb să rămână într-o zonă de echilibru.

Cursul de referinţă publicat joi de Banca Naţională a României (BNR), de 4,1065 lei/euro, a fost cu 0,62 bani sub paritatea de miercuri, de 4,1127 lei/euro. Rata oficială publicată miercuri a reprezentat nivelul maxim al ultimelor trei săptămâni.

Leul a înregistrat joi variaţii uşoare în raport cu dolarul în prima parte a şedinţei de joi, astfel că BNR a afişat un curs de 2,7655 lei/dolar, apropiat de cel din sesiunea precedentă, de 2,7652 lei/dolar.

În dimineaţa şedinţei de vineri băncile comerciale au afişat dobânzi pentru plasamentele pe o zi de 3% - 3,25%, după ce joi randamentele practicate au fost de 4,04% - 4,54%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici