- Home
- Economic
- (26.07.2020, 17:51)
- Claudia Medrega
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul leu/euro scade, în timp ce dobânzile nu se prea mişcă
- Dobânzile pe piaţa monetară staţionează de o perioadă sau au variaţii modeste, în special pentru scadenţele scurte
- În timp ce leul a intrat în ultimele zile pe o tendinţă de uşoară apreciere în raport cu euro.
Urmărește
4260 afișări
Dobânzile pe piaţa monetară staţionează de o perioadă sau au variaţii modeste, în special pentru scadenţele scurte, în timp ce leul a intrat în ultimele zile pe o tendinţă de uşoară apreciere în raport cu euro.
ROBOR la trei luni staţionează la 2,15% din 7 iulie.
Dobânzile pe piaţa monetară staţionează de o perioadă sau au variaţii modeste, în special pentru scadenţele scurte, în timp ce leul a intrat în ultimele zile pe o tendinţă de uşoară apreciere în raport cu euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, staţionează de aproape trei săptămâni la 2,15%, în timp ce cursul de schimb leu/euro a făcut un pas în spate, spre 4,83 lei/euro, după aprecierea monedei naţionale din ultimele zile în faţa euro.
După ce BNR a redus dobânda-cheie şi a injectat lichiditate în piaţă, şi dobânzile pe piaţa interbancară au început să scadă.
Practic, ROBOR la trei luni a scăzut mai mult în urma deciziilor BNR de la sfârşitul lunii mai de a tăia dobânda-cheie, de la 2% la 1,75% şi de a reduce nivelul facilităţilor permanente din jurul acestei dobânzi. Boardul băncii centrale a redus facilitatea de depozit la 1,25% pe an, de la 1,50% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,25% pe an, de la 2,50% pe an.
Dacă la sfârşitul lunii martie, ROBOR la trei luni era de 2,55%, la finele lunii aprilie a fost de 2,50%, iar la sfârşit de mai coborâse la 2,40%, pentru ca în iunie ROBOR la trei luni să continue să scadă, oscilând preponderent în intervalul 2,15-2,20%. Începutul lunii iulie a mai adus o ajustare, însă în ultimele trei săptămâni indicele ROBOR la trei luni a rămas neclintit la 2,15%, cel mai scăzut nivel de după aprilie 2018.
ROBOR la trei luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, ROBOR 3M este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.
Şi ROBOR la şase luni a rămas în iulie pe palierul 2,23-2,24% pe an, după ce în a doua parte a lunii martie sărise şi de 3,3%.
Întrebarea este dacă indicii ROBOR se vor menţine şi în perioada următoare la aceste niveluri sau vor mai scădea.
În perspectivă, dobânda de politică monetară şi implicit dobânzile la lei de pe piaţă ar putea să mai scadă, având în vedere şi declinul puternic al economiei anticipat pentru acest an, însă spaţiul de manevră al BNR este limitat de dezechilibrele macro, respectiv de deficitele gemene - bugetar şi de cont curent -, existând şi riscul de depreciere a leului în faţa euro, după cum au spus recent unii bancheri prezenţi la ZF Bankers Summit 2020. Astfel, sacrificiul ar putea să fie menţinerea dobânzilor, pentru a păstra cursul previzibil.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Oferte de job în plină pandemie de Covid-19. Domeniile care prosperă şi în care sunt angajaţi mii de oameni
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate