- Home
- Economic
- (26.07.2020, 17:51)
- Claudia Medrega
Cursul leu/euro scade, în timp ce dobânzile nu se prea mişcă
- Dobânzile pe piaţa monetară staţionează de o perioadă sau au variaţii modeste, în special pentru scadenţele scurte
- În timp ce leul a intrat în ultimele zile pe o tendinţă de uşoară apreciere în raport cu euro.
Urmărește
4261 afișări
Dobânzile pe piaţa monetară staţionează de o perioadă sau au variaţii modeste, în special pentru scadenţele scurte, în timp ce leul a intrat în ultimele zile pe o tendinţă de uşoară apreciere în raport cu euro.
ROBOR la trei luni staţionează la 2,15% din 7 iulie.
Dobânzile pe piaţa monetară staţionează de o perioadă sau au variaţii modeste, în special pentru scadenţele scurte, în timp ce leul a intrat în ultimele zile pe o tendinţă de uşoară apreciere în raport cu euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
-
Trump desemnează gruparea Houthi drept „organizaţie teroristă străină”
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, staţionează de aproape trei săptămâni la 2,15%, în timp ce cursul de schimb leu/euro a făcut un pas în spate, spre 4,83 lei/euro, după aprecierea monedei naţionale din ultimele zile în faţa euro.
După ce BNR a redus dobânda-cheie şi a injectat lichiditate în piaţă, şi dobânzile pe piaţa interbancară au început să scadă.
Practic, ROBOR la trei luni a scăzut mai mult în urma deciziilor BNR de la sfârşitul lunii mai de a tăia dobânda-cheie, de la 2% la 1,75% şi de a reduce nivelul facilităţilor permanente din jurul acestei dobânzi. Boardul băncii centrale a redus facilitatea de depozit la 1,25% pe an, de la 1,50% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,25% pe an, de la 2,50% pe an.
Dacă la sfârşitul lunii martie, ROBOR la trei luni era de 2,55%, la finele lunii aprilie a fost de 2,50%, iar la sfârşit de mai coborâse la 2,40%, pentru ca în iunie ROBOR la trei luni să continue să scadă, oscilând preponderent în intervalul 2,15-2,20%. Începutul lunii iulie a mai adus o ajustare, însă în ultimele trei săptămâni indicele ROBOR la trei luni a rămas neclintit la 2,15%, cel mai scăzut nivel de după aprilie 2018.
ROBOR la trei luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, ROBOR 3M este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.
Şi ROBOR la şase luni a rămas în iulie pe palierul 2,23-2,24% pe an, după ce în a doua parte a lunii martie sărise şi de 3,3%.
Întrebarea este dacă indicii ROBOR se vor menţine şi în perioada următoare la aceste niveluri sau vor mai scădea.
În perspectivă, dobânda de politică monetară şi implicit dobânzile la lei de pe piaţă ar putea să mai scadă, având în vedere şi declinul puternic al economiei anticipat pentru acest an, însă spaţiul de manevră al BNR este limitat de dezechilibrele macro, respectiv de deficitele gemene - bugetar şi de cont curent -, existând şi riscul de depreciere a leului în faţa euro, după cum au spus recent unii bancheri prezenţi la ZF Bankers Summit 2020. Astfel, sacrificiul ar putea să fie menţinerea dobânzilor, pentru a păstra cursul previzibil.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Oferte de job în plină pandemie de Covid-19. Domeniile care prosperă şi în care sunt angajaţi mii de oameni
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe