- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul oscila în jur de 4,1060 lei/euro la finalul zilei; corecţia leului a fost în linie cu reginea
Moneda naţională s-a tranzacţionat într-un interval îngust în a doua parte a zilei, în jur de 4,1060 lei/euro, deprecierea leului de marţi fiind în linie cu mişcarea valutelor din regiune.
În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,1055 - 4,1070 lei/euro, cu peste 1,2 bani mai sus faţă de nivelul de luni, când paritatea se situa în intervalul 4,0935 - 4,0943 lei/euro.
În debut, băncile cotau euro la 4,0920 - 4,0950 lei, puţin mai sus faţă de nivelul de luni, iar primele ordine de cumpărare de euro au dus cursul peste 4,1 lei/euro.
Cererea de euro a continuat să pună presiune pe cotaţii, iar în prima parte a zilei acestea au urcat până la un maxim de 4,1110 - 4,1120 lei/euro, pe volume reduse.
Deşi în trecut leul s-a dovedit destul de rigid, mai ales în faţa presiunilor de depreciere, flexibilitatea din ultimele şedinţe ar putea fi indusă de un presupus semnal al băncii centrale de vineri când aparent s-a împotrivit aprecierii leului, consideră analiştii ING Bank.
"Ideea potrivit căreia BNR ar putea să tempereze aprecierea leului este sprijinită de datele rezervelor valutare ce indică cumpărări semnificative de euro pe parcursul lunii aprilie, aproximativ 0,6 miliarde euro. Nu credem că o depreciere semnificativă ar putea urma de la nivelurile curente deoarece BNR probabil nu va tolera o astfel de mişcare avînd în vedere perspectiva negativă privind inflaţia", se arată într-un raport de piaţă zilnic transmis marţi de ING Bank.
În a doua parte a sesiunii cursul a flucuat în jur de 4,1060 lei/euro.
Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a opta şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.
Piaţa se aştepta la această decizie, astfel că paritatea nu a fost influenţată vizibil de anunţul BNR.
Banca centrală a publicat marţi o referinţă cu 2,13 bani mai mare, de la 4,0860 lei/euro la 4,1073 lei/euro, maximul din ultimele trei săptămâni. O paritate mai mare a fost anunţată de BNR la 13 aprilie, de 4,1140 lei/euro.
Leul a continuat să se deprecieze şi în faţa dolarului, iar banca centrală a anunţat o referinţă cu 2,48 bani mai mare, de 2,7775 lei/dolar.
Dobânzile cu scadenţa la o zi s-au întors pe scădere, deşi dimineaţă au crescut uşor, astfel că se situau la 4,83 - 5,33%, de la 4,9 - 5,4% luni. Randamentele cu maturitatea la o săptămână au scăzut şi ele, de la 4,99 - 5,49% la 4,9 - 5,4%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO