- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul oscila uşor sub 4,22 lei/euro la închidere, după ce a atins un minim de 4,2085 lei/euro.
Cotaţiile monedei naţionale oscilau uşor sub 4,22 lei/euro spre finalul sesiunii de vineri, după ce în timpul şedinţei au atins un minim de 4,2085 lei/euro, corecţia fiind corelată cu evoluţia din regiune, după datele privind revizuirea în scădere a creşterii economiei SUA în trimestrul patru.
Astfel , în jurul orei 16:30, băncile afişau un curs de schimb de 4,2160 - 4,2185 lei/euro, cu circa un ban sub nivelul de la aceeaşi ora de joi, când operaţiunile se realizau la 4,2275 - 4,2285 lei/euro
La deschidere, paritatea se situa uşor mai sus faţă de nivelul de joi, la 4,23 lei/euro, însă cursul a început să scadă treptat, iar cu puţin înainte de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, schimburile se perfectau la 4,2125 - 4,2140 lei/euro.
Cursul a continuat să scadă, până la un minim de 4,2085 lei/euro, iar după acest nivel marcările de profit ale unor jucători au întors cotaţiile pe creştere.
Totodată, corecţia a fost influenţată şi de evoluţia valutelor din regiune, care au pierdut tot avansul câştigat în prima parte a zilei faţa euro, după datele privind economia SUA, care a înregistrat în trimestrul al patrulea din 2010 o creştere de 2,8%, cu 0,4 puncte procentuale sub avansul anticipat iniţial.
Totodată, investiţiile au scăzut peste aşteptări, iar cheltuielile de consum nu au confirmat estimările. Aşteptările iniţiale ale guvernului indicau o creştere a PIB de 3,2%, iar analiştii anticipau că avansul PIB va fi revizuit în creştere la 3,3%.
În prima parte a zilei monedele ţărilor vecine afişau aprecieri de circa 0,1%. Mişcarea a fost susţinută de un sentiment global pozitiv, după ce îngrijorările privind preţul petrolului s-au redus, în condiţiile în care Arabia Saudită, cel mai mare producător de ţiţei din lume, a dat asigurări că va acoperi orice lipsuri.
Pe de altă parte, unii dealeri nu au exclus varianta unei intervenţii indirecte a băncii centrale în favoarea leului, întrucât moneda naţională a consemnat cel mai pronunţat câştig în faţa euro.
BNR a anunţat vineri un curs de referinţă cu 1,92 bani mai mic, de la 4,2331 lei/euro la 4,2139 lei/euro, reprezentând cea mai redusă cotaţie de la începutul lunii iunie 2010. Un curs inferior a fost publicat de BNR la 4 iunie, când euro a fost cotat la 4,2051 lei.
Leul s-a apreciat şi faţă de dolar, iar paritatea oficială a coborât la 3,0580 lei/dolar, cu 1,3 sub nivelul de joi, de 3,0710 lei/dolari. Referinţa pentru dolar a atins astfel cel mai jos nivel, din 5 noiembrie, de 3,0403 lei/dolar.
Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au coborât foarte uşor, de la 5,56 - 6,06% la 5,51 - 6,01%, iar randamentele cu scadenţa la o săptămână au scăzut de la 5,77 - 6,27% la 5,57 - 6,24%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO