Cursul s-a întors aproape de 4,19 lei/euro, piaţa reacţionând la anunţul privind inflaţia ridicată

Cotaţiile monedei naţionale s-au întors aproape de 4,19 lei/euro spre finalul şedinţei interbancare de joi, după ce dimineaţă cursul a urcat spre 4,2 lei/euro, piaţa reacţionând cu întârziere la datele privind inflaţia anuală, care a depăşit estimările analiştilor.

Urmărește
4 afișări

Astfel, în jurul orei 16:30 băncile schimbau euro pentru 4,1900 - 4,1915 lei, nivel foarte apropiat de cotaţiile de la finalul sesiunii anterioare, de 4,1910 - 4,1915 lei/euro.

Leul s-a depreciat în debutul sesiunii, iar cursul a urcat la 4,1960 - 4,1980 lei/euro, în linie cu regiunea, după ce agenţia de evaluare Moody's a anunţat că a redus ratingul Spaniei.

Tot joi, Institutul Naţional de Statistică a publicat datele privind evoluţia inflaţiei. Inflaţia anuală a urcat de la 6,99% în ianuarie la 7,6% în februarie, depăşind media aşteptărilor analiştilor, după ce rata lunară s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor, în special a cartofilor.

Unii dealeri au spus că datele privind inflaţia nu au avut un impact vizibil în piaţă, după apariţia acestora, deşi, teoretic, o creştere peste aşteptări a inflaţiei trebuia să fie pozitivă pentru jucătorii pe leu, întrucât este posibil ca BNR să fie nevoită să majoreze dobânda cheie pentru a tempera inflaţia.

Până la jumătate a zilei, leul şi-a temperat din scăderea din debut, iar în jurul orei 13:00, schimburile se perfectau la 4,1920 - 4,1950 lei/euro.

Ulterior, cursul s-a stabilizat aproape de 4,19 lei/euro, în timp ce valutele din regiune au rămas depreciate, mişcare generată şi de publicarea unor date dezamăgitoare despre piaţa muncii din SUA.

"Datele privind inflaţia au decuplat leul de deprecierile valutelor din regiune, însă evoluţia a venit pe volume foarte reduse de tranzacţionare ", a comentat un dealer.

Analiştii Raiffeisen şi ING apreciază că leul s-ar putea apreciat în următoarea perioadă şi consideră puţin probabil ca inflaţia să se încadreze în acest an în ţinta BNR, de 3% plus/minus un punct procentual.

Pe de altă parte, analiştii casei de brokeraj X-Trade Brokers spun că banca centrală ar putea fi "forţată" să intervină pentru a ţine inflaţia sub control, în condiţiile în care preţul în creştere al petrolului generează noi presiuni inflaţioniste.

BNR a afişat joi un curs de referinţă cu 0,3 bani mai mare, de la 4,1902 lei/euro la 4,1932 lei/euro. Leul a continuat să se deprecieze uşor şi în raport cu dolarul american, iar BNR a anunţat o referinţă de 3,0290 lei/dolar, cu 1,05 bani mai mare, de la 3,0185 lei/dolar miercuri.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au continuat să scadă uşor, de la 4,58 - 5,08% la 4,20 - 4,68%, iar randamentele la depozitele cu scadenţă la o săptămână au coborât de la 4,84 - 5,34% la 4,55 - 5,05%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici