- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul va ajunge la 4,84 lei/euro în 12 luni, dacă România nu va respecta acordul cu FMI
Cursul valutar va coborî, în 30 de zile, sub patru lei pe euro, dar va urca la 4,84 lei pe euro în 12 luni, dacă România nu va realiza reformele cerute de FMI şi banca centrală nu va interveni pe piaţa valutară, consideră Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist al Saxo Bank.
Cursul va ajunge la 4,84 lei/euro în 12 luni, dacă România nu va respecta acordul cu FMI (Imagine: Mediafax Foto)
"Scenariul de bază arată că rata de schimb va coborî într-o lună la 3,96 lei pe euro, pentru ca apoi să avanseze la 4,1 lei pe euro în trei luni şi la 4,84 lei pe euro în 12 luni. Acest scenariu are o probabilitate de a se va realiza de peste 50%, depinzând foarte mult de acţiunile politicienilor", a declarat Blaabjerg la Bucureşti, unde a prezentat concluziile raportului "Outlook 2010", cercetare şi analiză macroeconomică realizată anual de către analiştii băncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Saxo, cu sediul central în Danemarca, este o bancă de investiţii cu profil internaţional, specializată în servicii online de trading şi investiţii pe pieţele financiare. Saxo poate intermedia, pentru investitori privaţi şi instituţionali, tranzacţii valutare, cu titluri CDS, ETF, acţiuni, contracte futures sau stock options şi alte instrumente derivate prin intermediul platformelor online de trading. Banca asigură totodată servicii de consiliere şi administrare a fondurilor şi portofoliilor.
Blaabjerg a precizat că rata de schimb văzută în 12 luni nu are în considerare posibilitatea intervenţiei pe piaţa valutară a băncii centrale şi include întreruperea acordului cu FMI.
"Dacă guvernul va îndeplini cerinţele FMI, leul nu se va deprecia aşa de mult, însă probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este de sub 50%", a spus oficialul Saxo Bank.
El a precizat că reformele cerute de FMI sunt necesare şi realizabile, dar că este nevoie de politicieni care să aibă dorinţa şi determinarea necesare pentru a le implementa.
"Cea mai temere privind România este ca politicienii să ignore sugestiile FMI, în contextul în care instituţia este împrumutător de ultimă instanţă. Dacă ai început să iei bani de la FMI, atunci înseamnă că nimeni nu-ţi mai dă", a spus Blaabjerg.
El a arătat că, în cazul în care România îndeplineşte reformele cerute de FMI, leul se va aprecia faţă de euro şi dolar, iar cursul ar putea ajunge la 3,6 lei pe euro.
Totodată, el a atras atenţia că estimările privind cursul valutar nu sunt legate de indicatorii fundamentali de la nivel macroeconomic, ci de primele de risc pentru România.
"Ratele de schimb prezentate sunt din punctul de vedere al investitorilor. Prima de risc pentru România va creşte, dacă nu se vor îndeplini obligaţiile asumate în faţa FMI. (...) Nivelul de toleranţă al instituţiei este mare, dar la un moment dat se poate opri", a spus Blaabjerg.
În ceea ce priveşte cursul de schimb leu/dolar, Blaabjerg consideră că rata se va plasa la 2,89 unităţi într-o lună, pentru ca ulterior să crească la 3,32 într-un orizont de trei luni şi 4,21 unităţi în 12 luni.
Referinţa BNR a scăzut, miercuri, cu 1,4 bani, la 4,1215 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele nouă luni.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.