- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul valutar oscila sub 4,21 lei/euro la sfârşitul sesiunii
Moneda naţională şi-a păstra avansul de la începutul şedinţei, iar cotaţiile oscilau sub 4,21 lei/euro spre finalul zilei, leul fiind singura valută din regiune care a consemnat aprecieri în faţă monedei unice.
În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,2080 - 4,2095 lei, în scădere cu 1,5 bani faţă de nivelul de la aceeaşi oră de luni, când transferurile se operau la 4,2230 - 4,2250 lei/euro.
În debut, euro era cotat la 4,2180 - 4,2200 lei, iar în prima oră de tranzacţionare cursul a atins un minim de 4,2050 - 4,2070 lei/euro.
Ulterior, cursul a oscilat aproape de nivelul de 4,21 lei/euro, iar maximul zilei a fost de 4,2120 lei/euro.
Valutele din regiune s-au depreciat marţi, dar spre finalul sesiunii şi-au mai temperat din pierderi, de la 0,5% la circa 0,3%. Potrivit dealerilor, străinii îşi închid din poziţiile deschise pe monedele riscante, având o atitudine prudentă înaintea votului din Parlamentul Greciei pentru noul program de austeritate.
Chiar şi după o eventuală aprobare a legilor în parlament, investitorii se tem că ar putea exista obstacole legate de implementarea măsurilor. Totuşi, liderii europeni discută, potrivit informaţiilor apărute în presa internaţională, un plan de urgenţă pentru situaţia în care parlamentul elen respinge măsurile de austeritate.
Banca Naţională a României (BNR) a publicat marţi un curs de referinţă de 4,2115 lei/euro, cu 0,77 bani mai redus decât nivelul de luni, de 4,2192 unităţi.
Cursul pentru francul elveţian a scăzut cu 2,67 bani, la 3,5331 lei/franc, de la 3,5598 lei/franc luni, când a atins maximul istoric.
Pentru dolar, referinţa a coborât cu 2,27 bani, de la la 2,9718 lei/dolar la 2,9491 lei/dolar.
BNR a injectat marţi zece milioane lei în piaţa interbancară, pentru două zile, la o dobândă de 6,25%, egală cu rata dobânzii de politică monetară, iar la operaţiune au participat două bănci.
Potrivit dealerilor, formula de calcul a dobânzii de referinţă obligă BNR să facă lunar operaţiuni de piaţă, iar acesta ar putea fi motivul licitaţiei de marţi.
"Suma atrasă este simbolică şi poate fi considerată zero pentru piaţă. Cine a luat cele zece milioane de lei a făcut-o strict ca să ajute banca centrală cu indicatorul de dobândă de referinţă", a spus dealerul unei bănci.
Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au coborât de la 3,87 - 4,37% la 3,64 - 4,14%, iar dobânzile pentru sumele plasate la o săptămână au scăzut de la 4,16 - 4,66% la 3,92 - 4,42%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO