- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursurile valutare vor fi prezentate într-o formă care să nu inducă în eroare clienţii
Casele de schimb vor fi obligate să prezinte cursurile valutare într-o formă care să nu inducă în eroare consumatorii, care vor avea posibilitatea să solicitea anularea unei tranzacţii dacă rata din formularul de schimb valutar diferă de cea afişată, potrivit unui proiect al ANPC.
Cursurile valutare vor fi prezentate într-o formă care să nu inducă în eroare clienţii
"Informaţiile (privind cursul de schimb - n.r.) afişate în interior trebuie să fie identice ca valoare şi exprimare cu cele afişate în exterior", se arată într-un proiect al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care va înlocui Ordinul preşedintelui ANPC numărul 448 din 2009, privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către agenţii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar.
Autoritatea vrea să dea dreptul consumatorilor, în cazul în care aceştia constată că pe formularul de acceptare a tranzacţiei este trecut un alt curs de schimb valutar decât cel afişat pe panoul/suportul
exterior/interior, ulterior efectuării operaţiunii, să solicite, în scris, operatorului economic anularea tranzacţiei, în termen de 24 de ore.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
ANPC menţine în noul ordin prevederea potrivit căreia cursurile de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru cele de cumpărare trebuie înscrise pe un panou unic, într-o culoare contrastantă faţă de fondul acestuia, iar afişarea oricăror altor informaţii pe panoul unic sau afişarea altor panouri este interzisă.
Casele de schimb trebuie în continuare să afişeze informaţiile pe un panou şi suport monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori.
Totodată, Autoritatea va introduce noi prevederi care să cuprindă şi problemele ridicate de către consumatori de la 15 iulie 2009, când a intrat în vigoare a Ordinul 448.
"În interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru cele de cumpărare vor fi înscrise pe un suport unic, pagină format A4. (...) Afişarea oricăror altor informaţii pe suportul unic sau afişarea altor suporturi este interzisă", potrivit proiectului de ordin.
În plus, mărimea fontului utilizat pe suportul unic, la afişarea în înteriorul casei de schimb valutar a cursurilor este Times New Roman 20 Bold.
"Afişarea se face în câmpul vizual al consumatorului care efectuează tranzacţia", se spune în proiectul ANPC.
În cadrul referatului întocmit de Serviciul Produse şi Servicii Financiare din cadrul Direcţiei Supraveghere Servicii şi Produse a ANPC pentru a justifica noul proiect se arată că s-a constat că modul de amplasare a panourilor inducea în eroare consumatorii.
ANPC a constat în urma verificărilor agenţilor economici că, de exemplu, pe panoul exterior nu existau două coloane pentru operaţiunile de cumpărare şi vânzare, acestea fiind aşezate pe un singur rând, că panoul exterior era situat după uşa de la intrarea într-un magazin, că panourile de informare privind schimbul valutar din interior şi exterior sunt diferite sau că nu se respecta mărimea literelor şi distanţa dintre cuvinte, dintre cifre.
De asemenea, operatorii caselor de schimb vor fi obligaţi ca formularul de acceptare a tranzacţiei să fie scris pe o pagină format A4, vizibil si lizibil, iar literele si cifrele să aibă mărimea de 12
puncte tipografice, negru pe fond alb, dar şi să cuprindă obligatoriu informaţii şi privind cursul valutar, precum şi ştampila operatorului economic.
Potrivit Ordinului 448 din 2009, formularul de acceptare a tranzacţiei trebuie să fie scris pe o singură pagină format A5, iar literele să aibă mărimea minimă de 10 puncte tipografice.
"Consumatorul completează personal formularul de acceptare a tranzacţiei la rubrica «suma tranzacţionată» şi «cursul valutar», aşa cum este acesta menţionat pe panoul/suportul de afişare a cursurilor valutare, urmând ca operatorul de la ghişeul de schimb valutar să completeze celelalte rubrici inclusiv să calculeze şi să completeze rubrica «suma primită», semnând şi stampilând formularul. Consumatorul, după ce verifică dacă formularul poartă ştampila operatorului economic, semnătura lucrătorului de la ghişeu şi suma pe care urmează să o primească, semnează formularul de acceptare a tranzacţiei, păstrând un exemplar al acestuia", se arată în proiectul de ordin al ANPC.
Printre neregulile constate de ANPC în urma verificărilor se numără că formularul de acceptare a tranzacţiei avea dimensiuni mai mici de A5, că cifrele erau mai reduse decât cele prevăzute în lege sau că nu cuprindea toate rubricile prevazute de ordin.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.