- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea Constituţională a respins sesizarea SIF Transilvania privind pragul de deţinere de 1%
Curtea Constituţională a respins, joi, sesizarea de neconstituţionalitate a pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, excepţie ridicată într-un proces deschis de SIF Transilvania împotriva Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie, ea urmând a fi publicată în Monitorul Oficial.
SIF Transilvania a încercat să obţină la Curtea Constituţională anularea unei ordonanţe de guvern din 2005 prin care pragul de deţinere la SIF-uri a fost majorat de la 0,1% la 1%.
La primul termen, din 2 iunie, judecătorii Curţii au luat în discuţie sesizarea SIF Transilvania, însă au amânat pentru joi, 16 iunie, pronunţarea unei decizii.
Excepţia de neconstituţionalitate a fost invocată anul trecut de SIF Transilvania într-un proces cu CNVM, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Litigiul a fost iniţiat de SIF Transilvania deoarece Comisia nu a avizat modificarea statului SIF prin majorarea pragului maxim de deţinere de la 1% la 5% din titluri, extindere decisă de acţionari în 2009.
CNVM a anunţat încă de la convocarea AGEA din 2009 la SIF Transilvania că majorarea limitei respective încalcă legislaţia în vigoare. În AGEA s-a menţinut, însă, la 1% dreptul de vot pentru acţionarii care depăşesc acest prag.
Preşedintele Consiliului de Administraţie şi director general al SIF Transilvania, Mihai Fercală, afirma, la 2 iunie, că dacă Curtea Constituţională stabileşte că pragul este neconstituţional, limita pentru participaţia maximă la SIF Transilvania va creşte la 5%, conform deciziei acţionarilor din 2009, iar la celelalte SIF-uri va rămâne la 1% atât timp cât acţionarii nu vor stabili alt nivel.
"Cei care au cumpărat între 0,1%, cât era limita veche, până la 1%, cât este actualul prag, nu vor trebui să vândă şi să îşi reducă deţinerile la 0,1%, dacă se va stabili că pragul este neconstituţional. Aceştia au cumpărat în baza unei prevederi legale şi astfel nu pot fi obligaţi să vândă. Totuşi, cei care vor mai cumpăra pentru prima dată după o eventuală decizie de neconstituţionalitate vor trebui să respecte vechiul prag, de 0,1%", afirma atunci şeful SIF Transilvania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO