- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea Constituţională va stabili la 2 iunie dacă pragul la SIF-uri este constituţional
Curtea Constituţională va stabili, la 2 iunie, dacă pragul de deţinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, este sau nu constituţional, într-un proces între SIF Transilvania (SIF3) şi CNVM cu privire la majorarea limitei de la 1% la 5%, decisă de acţionarii SIF în 2009.
Excepţia de neconstituţionalitate a fost invocată de SIF într-un proces aflat la Curtea de Apel Bucureşti. În litigiul respectiv, SIF Transilvania contestă respingerea unor modificări aduse Actului Constitutiv cu privire la extinderea limitei de deţinere la 5%, faţă de 1%, cât prevede legislaţia pieţei de capital.
Curtea de Apel a suspendat în martie 2010 procesul dintre SIF Transilvania şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), ca urmare a invocării excepţiei de neconstituţionalitate a limitei de deţinere.
Termenul stabilit de Curtea Constitutională pentru soluţionarea acestei excepţii de neconstituţionalitate este marţi, 2 iunie.
Acţionarii SIF Transilvania au aprobat în martie 2009 majorarea pragului de deţinere, deşi CNVM a anunţat încă de la convocarea AGEA că majorarea limitei privind participaţia la capitalul social încalcă legislaţia în vigoare.
Majorarea pragului de deţinere a fost respinsă de CNVM în aprilie 2009, iar SIF Transilvania a atacat în instanţă decizia.
Eventuala neconstituţionalitate a pragului maxim de deţinere a fost sesizată Curţii Constituţionale, în 2009, şi de omul de afaceri Cătălin Chelu, într-un proces cu SIF Oltenia (SIF5), însă Curtea a stabilit că limita este constituţională.
Pragul la SIF-uri a fost fixat iniţial, în 1997, de acţionarii SIF-urilor la 0,1% din capitalul social, însă în 2006 a fost majorat la 1%. Modificarea s-a făcut printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementează plafonul de deţinere.
În decembrie 2006, fostul ministru de Finanţe Ionuţ Popescu a depus la Parlament o iniţiativă legislativă privind creşterea pragului de la 1% la 5%, însă propunerea a fost respinsă.
În 2009, un grup de senatori şi deputaţi a propus un proiect de lege privind eliminarea limitării legale, însă iniţiativa nu a fost dezbătută încă de către Camera Deputaţilor, după ce a fost aprobată de Senat cu modificarea ca pragul să fie extins de la 1% la 5%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului