- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea de Conturi a constatat nereguli de 5 milioane euro la plăţile prin POR aferente anului 2010
Curtea de Conturi a constatat nereguli de 5,1 milioane de euro în urma unor controale care au vizat cheltuielile declarate Comisiei Europene în anul 2010 aferente proiectelor finanţate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR).
Curtea de Conturi a constatat nereguli de 5 milioane euro la plăţile prin POR aferente anului 2010 (Imagine: Shutterstock)
Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi a efectuat, în anul 2011, misiuni de audit asupra fondurilor externe nerambursabile primite de la bugetul UE. Astfel, au fost auditate peste 900 proiecte finanţate din fondurile comunitare, în sfera auditului fiind cuprinse peste 200 de entităţi (publice şi private).
S-a constatat că, în perioada 2007-2010, fondurile nerambursabile alocate României de la bugetul Uniunii Europene au fost contractate în procent de 93,9%, iar plăţile efectuate către beneficiari din sumele alocate de către CE (prefinanţări şi rambursări) reprezintă 19,1% din totalul alocărilor bugetare comunitare aferente perioadei menţionate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional (POR), finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în urma auditului care a vizat cheltuielile declarate Comisiei Europene în anul 2010 aferente proiectelor finanţate în cadrul programului au fost constatate nereguli şi deficienţe cu impact financiar, îndeosebi în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei comunitare şi/sau naţionale în domeniul achiziţiilor publice şi a respectării condiţiilor de eligibilitate a cheltuielilor.
Principalele cauze care au condus la aplicarea corecţiilor financiare sunt lipsa de transparenţă şi publicitate în cadrul procedurilor de achiziţie publică, reducerea nejustificată a termenelor de depunere a ofertelor, utilizarea unor criterii de calificare şi selecţie restrictive şi existenţa unor conflicte de interese.
"Impactul financiar al corecţiilor financiare aplicate în cadrul eşantioanelor verificate este de 5,1 milioane de euro", se arată în sinteza raportului public pe anul 2011 al Curţii de Conturi.
Astfel, s-a constatat că în cazul unui contract de achiziţie cu o valoare de 285.000 de lei (fără TVA), anexat la cererea de rambursare depusă de beneficiar şi acceptată la plată, nu au fost respectate prevederile legislaţiei naţionale privind achiziţiile publice, fiind aplicată o corecţie de 100%.
În cazul unui alt proiect au fost decontate cheltuieli neeligibile în sumă de 153.000 de lei, reprezentând valoarea lucrărilor executate în baza unui act adiţional peste cota de 10% din valoarea contractului de lucrări, contrar prevederilor legale.
În ceea ce priveşte Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), conform datelor furnizate Curţii de Conturi, până la data de 31 decembrie 2010, din valoarea de 4,4 miliarde de euro alocată pentru măsurile acreditate la care au fost efectuate plăţi, a fost angajată suma totală de 2,69 miliarde de euro, iar plăţile au fost de 1,78 miliarde de euro, respectiv 66,1% din sumele angajate.
În urma acţiunii de audit ce a vizat programul FEADR au fost identificate unele deficienţe la nivelul sistemului de management şi control, precum şi unele nereguli sau erori cu implicaţii financiare, din cauza aplicării în mod necorespunzător a prevederilor procedurale privind autorizarea şi efectuarea plăţilor şi/sau şi nerespectarea criteriilor de eligibilitate a cheltuielilor declarate Comisiei Europene.
În cazul a patru solicitanţi de sprijin, au fost autorizate plăţi în sumă totală de 613.000 de lei, în condiţiile în care aceştia nu sunt utilizatorii terenurilor pentru care au solicitat sprijin, nu deţin animale, nu utilizează pajiştile comunale pentru păşunat sau producerea de fân şi/sau nu au cedat dreptul de utilizare a pajiştilor către alţi fermieri.
În cazul a cinci beneficiari de finanţare FEADR au fost autorizate, în mod eronat, cererile de plată depuse de către aceştia, în condiţiile în care beneficiarii sprijinului nu au respectat obligaţia de a
menţine angajamentul de agromediu, pe întreaga suprafaţă angajată, pentru o perioadă de 5 ani de la data semnării acestuia. Suma totală plătită în mod necuvenit reprezintă 126.000 lei.
O altă neregulă a fost constatată în cazul unui beneficiar, când s-a avizat în mod eronat suma de 98.000 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de consultanţă în vederea întocmirii cererii de finantare, a memoriului justificativ, a documentaţiei de achiziţii şi a documentaţiei de plată, în condiţiile în care nu au fost obţinute cel puţin trei oferte conforme.
Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) a beneficiat, până la finele lui 2010, în cazul plăţilor directe, de alocări de la Comisia Europeană de 2,28 miliarde de euro, faţă de care s-au
efectuat plăţi directe în valoare de 1,6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de utilizare de 71,6%.
Pentru măsurile de piaţă, faţă de alocarea de fonduri în valoare de 761 milioane de euro, au fost efectuate plăţi de 227 milioane de euro, reprezentând 29,8%.
În urma controalelor au fost identificate unele deficienţe care, în principal, au vizat nereguli în ceea ce priveşte întocmirea unor documente, lipsa unor prevederi procedurale sau neconcordanţa acestora cu diverse aplicaţii din sistemul informatic, erori de raportare în ceea ce priveşte recuperările pentru anul 2010 declarate de APIA şi efectuarea unor plăţi necuvenite către beneficiarii de fonduri FEGA, care nu au furnizat documente conforme/valabile, plăţi care au însumat 131.000 de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO