Curtea Europeană de Justiţie a decis: UBER este o companie de transport persoane / De ce consideră compania de ridesharing că această hotărâre nu afectează "mersul lucrurilor"

Curtea Europeană de Justiţie a decis, miercuri, că UBER este o companie de transport şi nu un serviciu digital, aşa cum au pretins reprezentanţii companiei, informează BBC News Online.

Urmărește
8364 afișări
Imaginea articolului Curtea Europeană de Justiţie a decis: UBER este o companie de transport persoane / De ce consideră compania de ridesharing că această hotărâre nu afectează "mersul lucrurilor"

Curtea Europeană de Justiţie decide astăzi soarta Uber – companie de taxi sau nu?

În decizia sa, Curtea Europeană de Justiţie a precizat că serviciile oferite de UBER, "al căror scop este de a conecta, prin intermediul unei aplicaţii digitale, şoferii neprofesionişti cu persoanele care doresc să efectueze călătorii urbane", trebuie clasificate drept "servicii în domeniul transporturilor", în conformitate cu legislaţia europeană.

"Potrivit legislaţiei Uniunii Europene, statele membre trebuie să reglementeze condiţiile în care aceste servicii trebuie să funcţioneze în conformitate cu regulile generale ale tratatului privind funcţionarea UE", se arată în decizia CEJ.

Reprezentanţii Uber au negat că sunt o firmă de taxi şi au susţinut că furnizează servicii digitale, menite să faciliteze interacţiunea dintre oameni.

Maciej Szpunar, avocatul General al Curţii Europene de Justiţie, a precizat că "platforma electronică Uber, chiar dacă este un concept inovator, ţine, în principal, de domeniul transportului şi în consecinţă trebuie să deţină licenţele şi acordurile cerute de dreptul naţional".

"În majoritatea statelor membre UE în care operăm sub legea transportului sau suntem în curs de reglementare, această hotărâre nu afectează mersul lucrurilor. Totuşi, milioane de europeni sunt împiedicaţi să folosească aplicaţii similare cu ale noastre. Este necesar ca serviciile de tip UBER să fie reglementate. Vom continua dialogul cu autorităţile din Europa. Aceasta este abordarea noastră pentru a ne asigura că oricine poate comanda o cursă sigură la apăsarea unui singur buton", a declarat un purtător de cuvânt al UBER, citat de CNBC.

Uber: Decizia Curţii Europene de Justiţie nu afectează mersul lucrurilor în majoritatea ţărilor UE

Decizia Curţii Europene de Justiţie nu afectează mersul lucrurilor în majoritatea ţărilor UE, dar milioane de europeni sunt împiedicaţi să folosească aplicaţii similare cu ale noastre, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Uber, ca reacţie la decizia de miercuri a instanţei europene.

Curtea Europeană de Justiţie a decis că Uber este o companie de transport şi nu un serviciu digital, aşa cum au pretins reprezentanţii companiei.

„În majoritatea ţărilor UE în care operăm sub legea transportului sau suntem în curs de reglementare, această hotărâre nu afectează mersul lucrurilor. Totuşi, în continuare, milioane de europeni sunt împiedicaţi să folosească aplicaţii similare cu ale noastre. Aşa cum a declarat noul nostru CEO, Dara, este necesar ca serviciile de tip Uber să fie reglementate, astfel vom continua dialogul cu autorităţile din Europa. Aceasta este abordarea noastră pentru a ne asigura că oricine poate comanda o cursă sigură la apăsarea unui buton”, a declarat purtătorul de cuvânt Uber.

Oficialii companiei subliniază că decizia specifică transport şi nu taxi, transport putând însemna şi închiriere de maşină cu şofer, în cazul Marii Britanii sau al Franţei, dar şi servicii de ridesharing, cum este cazul în Estonia, Finlanda sau Lituania.

În decizia sa, Curtea European de Justiţie a precizat că serviciile oferite de Uber, ”a căror scop este de a conecta, prin intermediul unei aplicaţii digitale, şoferii neprofesionişti cu persoanele care doresc să efectueze călătorii urbane”, trebuie clasificate drept ”servicii în domeniul transporturilor”, în conformitate cu legislaţia europeană.

”Potrivit legislaţiei Uniunii Europene, statele membre trebuie să reglementeze condiţiile în care aceste servicii trebuie să funcţioneze în conformitate cu regulile generale ale tratatului privind funcţionarea UE”, se arată în decizia CEJ.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici