Cutremurul din Japonia ar putea scumpi poliţele de asigurare din România

Cutremurul din Japonia ar putea avea ca efect creşterea costurilor de reasigurare ale companiilor româneşti, care la rândul lor ar putea majora cu 10-20%, pe termen mediu, tarifele de primă practicate pentru asigurările de bunuri şi clădiri.

Urmărește
124 afișări
Imaginea articolului Cutremurul din Japonia ar putea scumpi poliţele de asigurare din România

Cutremurul din Japonia ar putea scumpi poliţele de asigurare din România (Imagine: Shutterstock)

"Piaţa asigurărilor din Japonia este una dintre primele trei în privinţa valorii şi toţi reasigurătorii sunt prezenţi acolo. De regulă, un eveniment precum seismul din Japonia are ca efect creşterea cotaţiilor la primele de reasigurare la nivel internaţional. La rândul lor, asigurătorii români vor fi nevoiţi să majoreze tarifele la poliţele property dacă reasigurătorii scumpesc contractele", a declarat pentru MEDIAFAX Mihnea Tobescu, directorul general al Chartis România (fost AIG România).

El a adăugat că, pe termen scurt, poliţele emise de asigurătorii români pentru bunuri şi clădiri nu se vor scumpi pentru că aceştia au deja contracte de reasigurare, încheiate la un anumit cost.

"Negocierile prinvind contractele de reasigurare încep în toamnă. Cel mai probabil, s-a putea să asistăm la o majorare a cotaţiilor de primă în 2012. Nu pot să avansez un procentaj pentru că totul depinde de cât de mult vor fi afectaţi reasigurătorii de cutremurul din Japonia, de sumele pe care vor fi nevoiţi să le achite drept despăgubiri", a spus Tobescu.

La rândul său, directorul general al brokerului de asigurări Marsh România, Cristian Fugaciu, a afirmat că piaţa de asigurărilor de bunuri şi clădiri din România este "destul de ieftină" datorită competiţiei crescute dintre asigurători.

"Criza din Japonia nu va avea un efect imediat asupra pieţei locale întrucât o eventuală creştere a costurilor de reasigurare se va resimţi în timp. Totuşi, dacă vor creşte costurile de reasigurare - ceea ce e posibil să se întample dacă luăm în considerare alte catastrofe naturale precum uraganul Katrina - este foarte posibil să vedem o creştere a preţurilor pe acest segment şi în România pe termen mediu. Însă, dată fiind competiţia puternică dintre asiguratorii locali pe acest segment, nu credem că e posibil ca această creştere de preţuri să depăşească 10-20% pe termen mediu, nu scurt", a spus Fugaciu.

Japonia a fost lovită vineri de un cutremur violent, cu o magnitudine de 8,9 grade, care a provocat valuri tsunami şi a fost urmat de numeroase replici puternice.

Pagubele economice din regiunile japoneze afectate de cutremur se vor plasa la 170-180 miliarde dolari, potrivit unei analize Credit Suisse. Conform estimărilor analiştilor, citate de Wall Street Journal (WSJ), costurile companiilor de asigurări s-ar putea situa între 10 şi 25 de miliarde de dolari.

Spre comparaţie, în urma cu­tremurului din România din martie 1977, fost compania de asigurări de stat ADAS a plătit pagube de 5 miliarde de dolari, din care aproape jumătate au fost recuperaţi din reasigurare.

În România, piaţa asigurări generale a scăzut cu 7,5% anul trecut, la 6,69 miliarde de lei, în timp ce poliţele de viaţă au adus subscrieri de 1,67 miliarde de lei, în urcare cu 2,3% faţă de 2009, potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

În grupa asigurărilor generale, clasa de asigurări de incendiu şi calamităţi naturale a crescut cu 3,9%, la 934,74 milioane de lei şi a ajuns la o pondere de 14,5% în totalul subscrierilor, de la 12,9% în 2009.

În privinţa despăgubirilor, sumele achitate de asigurători au crescut cu 17,9%, la 248,77 milioane de lei. Ponderea acestor plăţi în total desăgubiri a urcat de la 4,07% la 5,23%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici