"Dacia şi-a fixat ca obiectiv de vânzări circa 10% din totalul vânzării mărcii pe piaţa românească, adică aproximativ 10.000 de unităţi. În Turcia credem că vom vinde 3.000 de vehicule utilitare Logan Pick-Up, iar în Bulgaria estimăm comercializarea a câteva sute", a afirmat Daniel.
Oficialul Dacia a adăugat că producţia modelului pick-up în altă uzină Dacia din lume şi comercializarea automobilului pe alte pieţe decât cele menţionate anterior vor începe sau nu în funcţie de evoluţia Logan Pick-up în cele trei state, mai ales pe piaţa turcă.
Constructorul auto va începe preluarea comenzilor pentru modelul Pick-Up la sfârşitul lunii februarie, iar primele livrări vor fi făcute la începutul lui aprilie, la preţuri cuprinse între 7.250 euro şi 9.300 euro cu TVA inclus.
Daniel a precizat că Dacia nu va construi un vehicul utilitar cu patru portiere şi benă (double cab) ca dezvoltare a modelului Logan Pick-up, din motive care ţin de costuri şi de poziţionarea pe piaţă a acelei maşini.
"Ne-am întrebat câţi clienţi vor cumpâra un double cab, iar concluzia la care am ajuns este că nu suficienţi de mulţi încât să se justifice producţia unui astfel de model", a mai spus Daniel.
Noul model completează gama Dacia de vehicule utilitare şi nu "canibalizează" Logan-ul Van, potrivit constructorului.
Reprezentanţii companiei au precizat că Logan-ul Pick-Up va avea ca rivali modelele mai scumpe Toyota Hilux, Mitsubishi L200 şi Nissan Navara, întrucât cele trei modele au aceeaşi capacitate de încărcare, iar două dintre acestea au tracţiune 4×2.
În 2007 Dacia a vândut pe piaţa locală 102.062 de unităţi, cel mai bine vândut model fiind Logan Sedan.