Daea, la bilanţ: Agricultura României a avut nouă recorduri istorice în 2017/ Eu am ochii în frunte, nu la ceafă, deci privesc în viitor, nu în trecut

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat vineri bilanţul sectorului agricol pe acest an, din care rezultă nouă recorduri istorice obţinute de România în 2017 – producţii maxime la grâu, secară, rapiţă, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi şi struguri.

Urmărește
934 afișări
Imaginea articolului Daea, la bilanţ: Agricultura României a avut nouă recorduri istorice în 2017/ Eu am ochii în frunte, nu la ceafă, deci privesc în viitor, nu în trecut

Petre Daea, la bilanţul Ministrului Agriculturii: Agricultura României a avut nouă recorduri istorice în 2017

„În acest an, fermierii au obţinut cele mai mari producţii la grâu (10,1 milioane de tone, cu 4,8 tone la hectar), rapiţă (1,6 milioane de tone, cu 2,8 tone la hectar), mazăre (298.600 de tone, 2,7 tone/ha), floarea-soarelui (3,1 milioane de tone, cu 2,7 tone/ha), orz şi orzoaică (2,04 milioane de tone, 4,9 tone/ha), soia (405.300 de tone, 2,3 tone/ha), porumb (14,5 milioane de tone, 5,8 tone/ha), iar la cartof (18,8 tone/ha) şi struguri (6,5 tone/ha) sunt cele mai mari producţii medii la hectar. Cu astfel de cifre nu ne-am mai întâlnit până acum”, a spus Petre Daea.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma de 2,766 miliarde euro. Pe 16 noiembrie, APIA a început acordarea de avansuri şi pentru crescătorii de animale pentru schema de sprijin cuplat în sectorul zootehnic pentru Campania 2017, în valoare de 99 de milioane de euro, a mai arătat ministrul Agriculturii.

Referindu-se la programul de irigaţii, ministrul a precizat că în acest an au fost investiţii de 1,015 miliarde de euro, care se regăsesc în reabilitarea unui număr de 86 de amenajări de irigaţii viabile care vor iriga în final o suprafaţă de 2 milioane de hectare. De asemenea, la programul de reabilitare a structurii secundare de irigaţii prin Măsura 4.3 din PNDR 2014-2020, cu o alocare financiară 435 de milioane de euro, până în prezent s-au depus 147 de proiecte în valoare de 146,3 milioane de euro.

Programul Antigrindină: prima etapă a fost dată în funcţiune la 15 aprilie 2017, cu 34 puncte de lansare care acoperă 500.000 de hectare, iar până la sfârşitul anului sunt în diferite faze de execuţie încă 26 puncte de lansare, care vor fi operaţionale la data de 15 aprilie 2018, acoperind o suprafaţă de 835.000 de hectare.

În fine, Programul de Tomate „reprezintă o reuşită şi este foarte apreciat de legumicultori”, a mai spus ministrul Agriculturii. S-au înscris în program un număr de 9.350 legumicultori şi au beneficiat de ajutorul de 3.000 de euro un număr 4.397 de fermieri care au încasat în total 59,3 milioane de lei. Fermierii înscrişi au obţinut o producţie totală de 50.000 de tone de roşii fără pesticide, livrate pe piaţă, diminuându-se importul cu acestă cantitate.

În 23 octombrie 2017 a început ciclul II al programului, unde participă încă 4.432 de legumicultori. Dintre ei, 2.442 au şi primit sumele în baza programului – 7,11milioane de euro (circa 32,9 milioane de lei), iar pentru 631 s-au solicitat la Finanţe încă 1,8 milioane de euro (circa 8,5 milioane de lei).

Întrebat ce programe vor fi derulate în 2018, Petre Daea a menţionat măsuri de promovare pentru porcinele şi taurinele din rasele româneşti, apoi programul Bivoliţa, programele pentru păsări, pentru agricultura din zona montană, pentru dezvoltarea de depozite pentru legume-fructe, centre de preluare şi prelucrare, „Şcoala la stână” şi susţinerea învăţământului din liceele agricole.

Referindu-se la programul „Alege Oaia”, ministrul Agriculturii a menţionat că în perioada imediat următoare va demara un proiect de instruire la o şcoală de bucătari, ca aceştia să prepare diverse reţete pe bază de carne de oaie, iar o reţea de restaurante va avea în meniu „şaorma cu oaie românească”.

„Eu am ochii în frunte, nu la ceafă, deci privesc în viitor, nu în trecut”, a mai precizat Petre Daea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici