- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.02.2014, 12:53)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dăianu, ASF: Vom face "prietenoase" taxele şi comisioanele pe piaţa de capital
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va lua măsuri pentru ca taxele şi comisioanele aplicate pe piaţa de capital să devină "prietenoase", a declarat miercuri primvicepreşedintele instituţiei, Daniel Dăianu.
Urmărește
275 afișări
Dăianu, ASF: Vom face "prietenoase" taxele şi comisioanele pe piaţa de capital (Imagine: Theodor Pană/Mediafax Foto)
"Am făcut o analiză la ASF, vom veni cu propuneri pentru a promova măsuri care să facă prietenoase taxele şi comisioanele" a declarat Dăianu, la conferinţa "Crearea unei pieţe de capital internaţionale în România".
Autoritatea percepe în prezent un comision de 0,08% aplicat la valoarea tranzacţiilor de cumpărare.
Dăianu a arătat că schimbările ar trebui să fie realizate într-un mod rapid şi "inteligent".
"Am văzut ce s-a întâmplat la Harinvest, poate şi din neînţelegerea produselor de către unii. Simplitatea este o virtute, tot ceea ce este prea complex şi complicat creează bătaie de cap. Avem nevoie de reforma reglementării supravegherii, nu numai că există slabiciuni, dar Europe îţi impune aşa ceva", a mai spus reprezentantul ASF.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, consideră că sunt necesare măsuri care să ducă la crearea lichidităţii pe Bursă, având în vedere că piaţa de capital "se usucă, aproape că moare, pentru că nu este un loc atractiv şi marii jucătorii din economie preferă să se finanţeze din afara pieţei".
Potrivit unui studiu elaborat de reprezentanţi ai Bursei, ASF, practicieni şi reprezentanţi ai administraţiei publice, opt bariere sistemice ar trebui depăşite pentru crearea unei pieţe de capital moderne în România.
Una dintre cele opt bariere este procesul greoi pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare, care în Romania poate să dureze până la şase luni, în timp ce în alte pieţe mai dezvoltate durează câteva ore. Alte impedimente sunt reprezentate de procedurile lungi, complicate şi costisitoare de conformitate fiscală, dar şi nerespectarea drepturilor corporative ale investitorilor, iar participarea şi votul în AGA ar trebui să fie foarte simple.
Studiul arată, totodată, că investitorii apelează la diverse mijloace pentru a încasa dividendele, în loc ca aceastea să fie transferate direct către acţionari.
Costul ridicat al comisioanelor percepute pe piaţa de capital (0,117% pentru vânzător şi 0,045% pentru cumpărător) este considerat de asemenea o barieră.
Alte piedici sunt reprezentate de neclarităţile privind aspecte fiscale pentru tranzacţiile pe piaţa de capital, procedura greoaie pentru derularea ofertelor publice şi regimul juridic "învechi şi inflexibil" pentru emisiunile de obligaţiuni.
Comisioanele ridicate practicate de ASF au fost abordate şi de Fondul Monetar Internaţional, iar ultima scrisoare de intenţie stabileşte în mod expres obligaţia instituţiei de a publica şi transparentiza toate costurile şi de a aplica o reaşezare a comisioanelor la niveluri rezonabile, conform practicilor internaţionale.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate