„Mandatul de prim-vicepreşedinte al domnului Daniel Dăianu a încetat la data la care a fost aprobat de către Parlament ca membru neexecutiv în viitorul Consiliu de Administaţie al Băncii Naţionale a României (BNR). Întrucât domnul Dăianu a iniţiat o serie de proiecte în calitate de prim-vicepreşedinte, atât interne cât şi externe, pe care trebuie să le continue şi pentru că ASF nu are alte resurse, a fost încadrat la ASF, în baza unui contract temporar, până la 30 septembrie, în calitate de consilier (şi cu salariu de consilier)”, se arată într-un răspuns al ASF remis la solicitarea MEDIAFAX.
Dăianua a fost prim-vicepreşedinte ASF în perioada aprilie 2013-iunie 2014.
El a fost votat de Parlament în data de 16 iunie, pentru un mandat de 5 ani, în funcţia de membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al BNR.
Mandatul noului Consiliu de Administraţie al BNR va începe la 1 octombrie.
În locul lui Dăianu, Parlamentul l-a votat pe Marian Sârbu, în data de 16 iunie, în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF. Anterior, el a fost membru neexecutiv în Consiliul ASF.
Ulterior, în data de 2 iulie, la sesizarea Partidului Democat Liberal (PDL), judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au hotărât că numirea lui Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF este neconstituţională.
În motivarea instanţei se arată Sârbu nu are o experienţă profesională specifică aceastei funcţii.
„Marian Sârbu nu are o experienţă profesională specifică în materie de minim nouă ani. Curtea constată că acesta nu întruneşte condiţia prevăzută de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.93/2012 pentru numirea în funcţia de prim-vicepreşedinte, membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Prin urmare, Hotărârea Parlamentului nr.26/2014 este nelegală în ceea ce priveşte această numire”, se arată în motivarea CC.
Porivit ASF, CC a constatat neconstituţionalitatea numirii lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, dar nu a dispus încetarea mandatului şi nici întreruperea raporturilor de muncă cu ASF.
„În consecinţă, Parlamentul sau domnul Sârbu sunt cei care hotărăsc, în baza deciziei Curţii Constituţionale şi a motivaţiei publicate în Monitorul Oficial, asupra încetării raporturilor de muncă cu ASF”, se mai arată în răspunsul ASF.
Autoritatea şi-a început activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin comasarea atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).