„În această ţară, vizibilitatea cursului a rămas foarte mare şi atunci când există variaţii mici, absolut normale, lumea mişcă din cap în toate direcţiile. (…) Volatilitatea excesivă nu ne face bine. O volatilitate mai mică face bine economiei. O volatilitate rezonabilă a cursului de schimb este benefică. Nu ne interesează modificarea cursului cu 2-3 procente. Până şi etalonul aur avea două puncte de fluctuaţie, care înseamnă nouă bani din ziua de azi”, a arătat Isărescu.
El a precizat că şi anul trecut a arătat că o volatilitate excesivă nu ne face bine.
„Ştim că variaţiile cursului sunt total asimetrice în ceea ce priveşte preţurile. Dacă se apreciază cursul, preţurile nu prea se mişcă, în schimb deprecierea este primul motiv de majorare a preţurilor”, a spus Isărescu.
El a mai arătat că presiunile în sensul depreciereii leului se diminuează comparativ cu anul 2009.
Totodată, el a reluat comentariile privind comparaţiile analiştilor cu situaţia Poloniei, care a lăsat cursul să se deprecieze şi a fost singura ţară din UE care a înregistrat creştere economică.
„Nu vedem o conexie între volatilitatea zlotului şi creşterea economică. Polonia nu a trebuit să facă o corecţie de deficit de cont curent, ca la noi.(…) Nici inflaţia nu a fost ca în România”, a continuat guvernatorul BNR.