"Există dovezi ample că economia încetineşte rapid în prezent. Sectoarele orientate spre export îşi reduc producţia şi industria contrucţiilor merge din ce în ce mai prost. Lichiditatea de pe piaţa locală s-a îmbunătăţit oarecum faţă de luna februarie, dar banca centrală încă mai menţine dobânzile la un nivel ridicat, pentru a sprijin moneda", se arată într-un raport al Moody’s.
Experţii agenţiei de rating anticipează că economia României va scădea în acest an cu 4%, dar îşi va reveni în 2010, când va înregistra un avans de 0,3%. România a avut în 2008 o rată de creştere economică de 7,1%.
Punctele tari pentru sectorul de creditare din România includ: integrarea economică şi financiară în UE, care sprijină investiţiile şi restructurarea la nivel microeconomic, datoria guvernamentală redusă şi sprijinul de la Fondul Monetar Internaţinal (FMI) şi Uniunea Europeană, care diminuează vulnerabilităţile impuse de dezechilibrele macroeconomice.
Pe de altă parte, provocările pentru sectorul de creditare din România includ controlul deficitului bugetar, în contextul recesiunii economice şi finanţării limitate, riscurile pentru stabilitatea macroeconomică, impuse de înrătăţirea situaţiei economice, datoria externă mare şi deficitul de cont curent ridicat, şi procesul oprit de reforme structurale.
Moody’s anticipează că rata anuală a inflaţiei se va reduce, de la 6,3% anul trecut, la 4,9% în 2009 şi la 3,7% în 2010.
În acelaşi timp, agenţia estimează că deficitul bugetar se va diminua de la 5,2% din PIB în 2008 la 5,1% în acest an, peste ţinta fixată de FMI de 4,6% din PIB, şi la 4% din PIB anul viitor. Referitor la datoria guvernamentală, Moody’s consideră că indicatorul se va majora treptat, de la 16,3% din PIB în 2008 la 22,5% din PIB în acest an şi la 29,3% din PIB în 2010.
Pe de altă parte, experţii agenţiei previzionează ajustarea semnificativă a deficitului de cont curent la 7,1% din PIB în 2009 şi la 6,8% din PIB în 2010.