„Dacă intervin atitudini speculative din partea jucătorilor interni şi externi, care pot distorsiona parametri precum inflaţia şi stabilitatea financiară, BNR are instrumente şi va interveni pentru a corecta situaţia”, a răspuns Georgescu, întrebat care ar fi intervalul de variaţie în afara căruia banca centrală ar considera necesară o intervenţie pe cursul de schimb.
Georgescu, prezent la Forumul Financiar 2010, a mai arătat că România va trebui în continuare să acceseze de pe pieţele externe, considerând că finanţarea deficitului trebuie să se facă echilibrat, atât de pe piaţa internă, cât şi de pe cele internaţionale.
El a arătat că datoria publică este abia la jumătate din nivelul stabilit prin criteriile de la Maastricht, de 60% din PIB, şi, în condiţiile ajustării deficitului bugetar, aceasta va fi menţinută în limite rezonabile şi în următorii ani.
„Părerea mea personală este că la final măsurile de încadrare în deficitul bugetar, stabilit pentru acest an cu FMI şi Uniunea Europeană, vor fi realizate. (…) Dacă se respectă măsurile asumate, s-ar putea ca anul viitor să nu mai fie nevoie de un nou acord şi România să se poată finanţa independent de pe pieţe”, a mai spus Georgescu.