- Home
- Economic
- (30.06.2023, 18:04)
- Alexandru Stan
INTERVIU Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, despre reciclarea deşeurilor în România: ,,Încă suntem departe de obiectivele stabilite la nivelul Uniunii Europene"
Urmărește
191 afișări
Daniela Dobre, CEO Green Environment Support
1. A devenit managementul deşeurilor o preocupare serioasă în România, atât pentru companii, cât şi pentru persoane fizice? Care dintre părţi acţionează mai eficient în acest sens?
Mă bucur să observ că de la an la an acest subiect capătă o importanţă din ce în ce mai mare. Managementul deşeurilor este un aspect care nu le este străin companiilor întrucât legea 211/2011 a reglementat obligaţiile, iar OUG 92/2021, care o înlocuieşte, a venit cu mult mai multe clarificări în acest domeniu. Companiile nu sunt, însă, singurele care au obligaţii – persoanele fizice trebuie, de asemenea, să se asigure că gestionează corespunzător deşeurile.
2. Ce presupune un management eficient al gunoiului, conform legii?
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În primul rând este important să fie identificate toate tipurile de deşeuri generate. Spaţiul de depozitare al deşeurilor trebuie să fie amenajat pe o platforma betonată şi să fie acoperit, ferit de intemperii. Fiecare tip de deşeu va avea denumirea şi codul corespunzător în dreptul spaţiului de depozitare. Predarea deşeurilor se va face doar către colectori autorizaţi şi vor fi completate formularele de încărcare-descărcare. Pentru agenţii economici este obligatoriu că evidenţa gestiunii deşeurilor să fie întocmită lunar, iar anual să fie depus raportul de deşeuri. Cei care au autorizaţie de mediu sunt obligaţi să întocmească şi un program de prevenire şi reducere a cantităţilor de deşeuri.
3. În ce domenii sunt generate cea mai mare cantitate de deşeuri? Ce tip de companii sunt vizate pentru un management eficient al deşeurilor?
Fiecare activitate poate avea deşeuri specifice, prin urmare nu aş putea alege un domeniu care generează cel mai mult. E important de menţionat că în retail avem o cantitate mare de ambalaje, iar în spaţiile de producţie putem avea cantităţi ridicate de deşeuri tehnologice.
4.Ce amenzi riscă firmele care nu respectă legislaţia în vigoare?
Amenzile pot varia în funcţie de articolele legislative încălcate conform art 62 din OUG 92/2021. Pentru persoanele juridice, sancţiunile încep de la 5.000 de lei şi pot ajunge la 70.000 de lei per contravenţie identificată.
5. Ce împiedică o gestionare eficientă a gunoaielor în România astfel încât să fie redusă poluarea?
Primul aspect este educaţia şi conştientizarea importanţei colectării corespunzătoare a deşeurilor. Pe locul doi aş menţiona o organizare mai bună din punct de vedere logistic atât a autorităţilor locale, cât şi a colectorilor, iar pe locul trei investiţii în staţii de valorificare a deşeurilor. Toate aceste aspecte au fost îmbunătăţite în ultimii ani, însă mai avem de lucrat.
6. Companiile preferă în general să apeleze la o companie specializată în managementul deşeurilor sau să angajeze specialişti?
Fiecare companie are o politică proprie în acest sens. În general, dacă discutăm de o afacere de dimensiuni reduse, aş spune că preferă să externalizeze sau alocă aceste sarcini unui om care are şi alte responsabilităţi în cadrul firmei. În companiile mari există un departament intern sau un manager de mediu şi apelează adesea şi la servicii de consultanţă.
7. Cum stă România la capitolul selectarea gunoiului şi la prevenirea creşterii cantităţii de deşeuri?
Încă suntem departe de obiectivele stabilite la nivelul Uniunii Europene şi de media europeană şi ne lipsesc şi statisticile actualizate. Nivelul de reciclare este de aproximativ 11%-12% din deşeurile municipale comparativ cu aproape 50% care este media europeană.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump