Daniela Lulache: O prelungire a provizoratului la conducerea Nuclearelectrica nu este de dorit

O prelungire a provizoratului la conducerea Nuclearelectrica nu este de dorit, prin prisma proiectelor de retehnologizare şi extindere a duratei de viaţă a U 1 şi a celui de construcţie a reactoarelor 3 şi 4, negociat cu parteneri din China, a declarat vineri directorul companiei Daniela Lulache.

Urmărește
323 afișări
Imaginea articolului Daniela Lulache: O prelungire a provizoratului la conducerea Nuclearelectrica nu este de dorit

Daniela Lulache: O prelungire a provizoratului la conducerea Nuclearelectrica nu este de dorit

Daniela Lulache va părăsi conducerea Nuclearelectrica din 2 septembrie, noul director general al urmând să fie, pentru o perioadă de 4 luni, Cosmin Ghiţă. Propunerea lui Cosmin Ghiţă pentru funcţia de director general al SNN, cu mandat provizoriu de 4 luni, a fost realizată de către Comitetul de Nominalizare şi Remunenare, din cadrul Consiliului de Administraţie, în şedinţa în dată de 21 august 2017.

Guvernanţa corporatistă este esenţială în enegetica nucleară, unde se discută de termene lungi, de predictibilitate, chestiuni care nu se potrivesc cu provizoratul, a spus Lulache, care a conduc Nuclearelectrica timp de 4 ani şi 4 luni.

În privinţa contractului de retehnologizare şi de prelungire a duratei de viaţă a Unităţii 1 va trebui luată o decizie în acest an, spune Daniela Lulache, pentru că retehnologizarea este un proces ce poate dura 10 ani, din cauza echipamentelor cu durată mare de producţie şi a lucrărilor, iar termenul de viată a unităţii expiră în 2025 – 2026. În prezent furnizorul tehnologiei, canadienii de la CANDU, fac o analiză a unităţii care va stabili gradul de uzură al echipamentelor şi care va face data limită mai precisă. Analiza făcută de CANDU va ajuta şi reprezentaţii statului din AGA să ia o decizie în privinţa retehnologizării, după ce la adunarea acţionarilor din luna iunie s-au abţinut, spunând că au nevoie de informaţii suplimentare.

Discuţiile cu partenerii chinezi pentru Unităţile 3 şi 4 vor reîncepe în septembre, după ce au fost suspendate timp de un an. „Unităţile 3 şi 4 sunt obigatorii pentru securitatea energetică a României”, a apeciat Daniela Lulache. Negocierile s-ar putea temina în şase luni, lucru nu tocmai uşor, dar nu imposibil, a adăugat directoarea.

România ocupă primul loc în lume la factorul de capacitate al centralelor nucleare, care a lucrat 91% din timp, faţă de o referinţă de 80%, a spus Lulache, făcând bilanţiul celor 4 ani de conducere. Ea a evidenţiat indicatorii buni de preformanţă, reuşita listării la bursă a companiei, securitatea nucleară, nivelul investiţiilor în securitate, precum şi rezultatele bune din perioada 2013 – 2016, cu profituri de sute de milioane de lei, în condiţiile unei pieţe a energiei nu tocmai favorabile şi a nivelului fix al cheltuielilor de securitate din fiecare an.

Daniela Lulache a pledat pentru noi reglementări pe piaţa energiei, în condiţiile în care România, bogată în resurse, poate aspira la rolul de hub energetic regional. Pentru aceasta producătorii nu ar mai trebui să fie obligaţi să vândă pe o singură piaţă, exportul ar trebui permis, iar vânzările să poată fi mai flexibile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici