Dănilă, BNR: Se pune accent exclusiv pe reducerea cheltuelilor, fără să se creeze noi locuri de muncă

Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, afirmă că în prezent se pune accent aproape exclusiv pe reducerea cheltuielilor bugetare, crescând şomajul, fără să asigure condiţii pentru apariţia de noi locuri de muncă, singurele care pot să producă venituri noi.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Dănilă, BNR: Se pune accent exclusiv pe reducerea cheltuelilor, fără să se creeze noi locuri de muncă

Dănilă: Se pune accent exclusiv pe reducerea cheltuelilor, fără să se creeze noi locuri de muncă (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)

"România este pe cale să sufere consecinţele dezastruoase ale unei perioade caracterizată prin deficite cronice, care să lase amprente grele la intern şi să ducă la creşterea vulnerabilităţilor externe, ţara noastră putând fi privită de partenerii şi pieţele internaţionale ca un risc suveran important", se arată într-o prezentare susţinută de Dănilă şi postată pe pagina web a BNR.

Prezentarea, cu tema "Rolul sistemului bancar în reluarea creşterii economice", a fost susţinută la Sibiu şi Alba Iulia, în cadrul Zilelor Porţilor Deschise pentru studenţii economişti - 2010.

Dănilă spune că politica Guvernului trebuie să probeze că este sustenabilă şi convingătoare pentru toţi jucătorii de pe piaţa internă şi externă cu politici fiscale prudente, care să fie finalizate prin crearea de noi locuri de muncă.

"Guvernul şi România trebuie să treacă imediat la etapa în care acordă atenţie cuvenită prin măsuri concrete atât consolidării fiscale, cât şi, mai ales, creşterii economice sustenabile. În momentul actual se pune accentul aproape exclusiv pe reducerea cheltuielilor bugetare, crescând şomajul şi fără a se asigure apariţia de noi locuri de muncă necesare folosirii la maxim posibil a resurselor umane potenţiale, singurele în măsură să produca venituri noi, valoare adaugată, ca sursă principală pentru realizarea veniturilor bugetare în volum din ce în ce mai mare, şi cu posibilitatea alocării acestora în vederea creşterii economice viitoare, precum şi pentru acoperirea gapului deosebit de riscant dintre resurse şi nevoile fondului de pensii", a adăugat oficialul BNR.

El a arătat că nivelul competitivităţii României pe termen lung, inclusiv creşterea productivităţii muncii, este dată în primul rând de calitatea şi structura capitalului uman şi, de asemenea, că priorităţile ţării trebuie să fie rezolvate prin conlucrarea eficientă a politicilor monetare şi fiscale.

"Acţiunea proactivă pe linia unui mix de politici adecvat actualei etape este mai mult decât o prioritate, el trebuie să fie urmat de rezultate care să întărească încrederea românilor, a pieţelor şi a partenerilor internaţionali. În acest context rolul băncilor comerciale din România trebuie să fie evident. Ele sunt chemate să demonstreze angajamentul lor în ceea ce priveşte relansarea economică a ţării, să îşi îndeplinească misiunea de cetăţean corporativ. Ele atrag şi administreaza o bună parte a resurselor financiare ale României, ele trebuie în acelaşi timp să folosească aceste resurse în interesul tuturor stakeholderilor (nu nu mai a shareholderilor şi managerilor acestora). Specialiştii bancari trebuie să îşi menţină statutul de «bancher al economiei reale»", a mai spus Dănilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici